Ingen marknad under årets Pargasdagar — men mycket program blir det under veckoslutet

sommarklädda människor kring ett bord
Till Pargasdagarnas arrangörer hör bland annat Lasse Andersson, Tove Hagström, Staffan Sundström, Eva Johansson, Fia Isaksson och Pia Prost. Stadens representanter deltar i mötet på distans. Foto: Carina Holm

Företagarföreningens ordförande Tove Hagström talar om ”hållbara Pargasdagar” på fredag och lördag.

Efter mycket funderande har företagarföreningen i Pargas i samarbete med Pargas stad bestämt att Pargasdagarna ordnas den 28–29 augusti, men att det inte blir någon marknad i år.

Företagarföreningens ordförande Tove Hagström kallar årets evenemang ”hållbara Pargasdagar”.

– Marknaden som många förknippar med Pargasdagarna ordnas inte på grund av coronaepidemin. Men det händer mycket i Pargas ändå det här veckoslutet.

Företagarföreningen hoppas att alla köpmän i centrum har längre öppet på fredag och välkomnar också eventuella mindre programinslag i eller i närheten av affärerna.

Torgförsäljare välkomnas till torget vid taxistationen, men någon större planerad kick off för torgverksamheten blir det inte.

Också oljebekämpningsfartyget Halli ligger traditionsenligt i Kalkhamnen och vid fartyget ordnas en utställning på kajen på lördag klockan 12–15.

Veteranbilar visar upp sig

veteranfordon på sandplan
Utställning och veteranbilsparad blir det på lördag. Foto: Pargas Retro Cars

Föreningen Pargas Retro Cars ordnar sin parad med veteranfordon på lördag den 29 augusti klockan 13.30 genom Pargas centrum.

Fordonen kör cirka sex kilometer och gör en extra sväng genom centrum innan de avslutar paraden.

Först kör Pargas FBK:s Fordson B-brandbil från år 1934.

– Före paraden finns föreningens traditionella utställning av gamla fordon på Bantisplanen. Vi hoppas igen få se över 100 gamla personbilar, lastbilar, bussar, motorcyklar och mopeder, säger föreningens ordförande Staffan Sundström.

Pargas Retro Cars ordnar också ett skrottorg med bildelar för veteranfordon och liknande mellan Skräbbölevägen och Café Kajutan.

I samband med Pargasdagarna ger föreningen också för första gången ut en tvåspråkig väggkalender med Pargasmotiv från det gångna seklet med fordon som har funnits i Pargas under början av 1900-talet.

Sundström säger att det är ett slags kulturgärning då föreningen på det här sättet vill visa bilder av både gamla fordon och miljöer som inte längre finns.

Miljömässan ordnas på fredag

Aktuella frågor är hur man på glesbygden ska hantera avloppsvatten samt sol- och vindenergi.

Skärgårdens miljömässa ordnas utanför Brankis på fredag den 28 augusti klockan 14–20.

Bland annat energifrågor som sol- och vindenergi och hur man på glesbygden utanför detaljplanerade områden ska hantera avloppsvatten är aktuella teman.

Klockan 16 på fredag utses Årets miljögärning.

Det är andra gången som utmärkelsen delas ut. I fjol gick det första priset till Nagubon Pasi Paananen som på eget initiativ hade samlat skräp i Nagu i över hundra timmar.

– Jag har samlat in omkring 150 sopsäckar och tänker fortsätta, sade han i fjol när han fick utmärkelsen.

Ny utställare för i år är företaget Toinen Luonto från Kustö i S:t Karins med trettio olika sorters fågelholkaroch foderautomater för fåglar.

Arrangörer för miljömässan är Pargas stads miljöenhet, Valonia och Skärgårdshavets biosfärområde.

Carina Holm
carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*