I går Brasilien, i morgon Ryssland …

På Sgt. Pepper’s scen. She’s Leaving Home under Niterói Beatle Week i Brasilien. Anton Elmvik, Myyri Ruokolahti och Riddo Ridberg. Trummisen Oliver Tschernij syns inte på bilden. Foto: Rafael Ramos da Costa

Beatles-tributbandet She’s Leaving Home erövrar världen känns det som. Efter sommarens kritikerrosade besök till Beatle Week i Liverpool charmade man Brasilien i december.

Det känns som att ni har det ganska väl bäddat just nu, hade ni tänkt er att det här bandet skulle bli så här stort?
– Det eskalerade nog ganska fort. Då bandet grundades 2017 tänkte vi att det skulle vara kul att spela på Tampere Beatles Happening någon gång, men den festivalen hann sluta. Sedan blev det Liverpool och resten kom egentligen tack vare det, berättar Riddo Ridberg.

Inbjudan till Niterói Beatle Week i Brasilien och den stundande spelningen i S:t Petersburg fick bandet i Liverpool i somras. I Ryssland uppträder bandet på Aurora Concert Hall, en populär klubb med rum för omkring 2 000 personer.

”Småstad” i Brasilien

Äventyret i Brasilien i december var dock en helt annan historia för Ridberg, Myyri Ruokolahti, Oliver Tschernij och Anton ”Helmi” Elmvik.

– Då vi bjöds in talade arrangörerna om ”en liten stad” i Brasilien, men det visade sig vara relativt. Konceptet på deras Beatles-festival var rätt långt samma som i Liverpool och festivalen arrangerades nu för tredje gången, berättar Ridberg.

Niterói har alltså drygt 550 000 invånare och ligger mittemot Rio de Janeiro, tvärs över Guanabarabukten. Måhända en liten stad i brasilianska mått, men rätt stor ändå.

– Arrangemangen var prickfria på alla sätt, man tog väldigt bra hand om oss och alla tidtabeller höll för vår del. Var det avtalat att en taxi skulle plocka upp oss klockan fem före två så var den där precis då, vilket vi kanske inte riktigt hade förväntat oss.

Stämningen på topp

Festivalen hade samlat ett sextiotal band, främst från Brasilien, men också med inslag från Argentina, USA och England.

She’s Leaving Home uppträdde på sju olika scener under festivalen. Vissa av scenerna påminde rätt långt om Rowlit-arrangemangen med två scener i var sin ända av en gata och var inte överväldigande stora.

– Men desto mer välfyllda och stämningen var på topp. Vi hade spelningar både på dagen och ända fram till midnatt och var det enda nordiska bandet på plats.

Sångerskan Myyri Ruokolahti. Foto: Rafael Ramos da Costa

– Vi bodde på ett hotell i 19 våningar tillsammans med många av de andra banden och man hann förstås bekanta sig en del med dem också. Vi såg inte så många andra uppträdanden än de som uppträdde strax innan och efter oss, berättar basisten Elmvik som också håller i trådarna för bandets närvaro i sociala medier.

Feedbacken som bandet fick i Brasilien var inte mindre än överväldigande. Många verkade gilla det annorlunda inslaget.

– Fast i själva verket stack vi inte lika mycket ut den här gången rent musikaliskt, i Brasilien fanns många band som körde rätt annorlunda tolkningar. Bland annat fanns ett stort sambaband som körde Beatles-låtar och band som hämtade inspiration från heavy och funk. De renodlade ”kopiorna” var ganska få, men visst fanns det av dem också, medger Elmvik.

– Men nog tyckte den lokala publiken vi var exotiska, tysta och bleka trots det. Men de verkade ju gilla oss, skrattar Ridberg.

En inbjudan att återvända finns redan, men hur det blir med den saken får man se.

Ryssland nästa

Gällande Ryssland blev bandet först tillfrågade om de kunde komma redan i oktober i fjol, men den gången hamnade man tacka nej.

– Nu kommer vi att uppträda tillsammans med fem andra band under en kväll och är det enda bandet som inte är från Ryssland, säger Ridberg.

Under våren kommer man att göra en del spelningar i Finland, bland annat på Beatles-festivaler i Vasa och Helsingfors.

– Dessutom blir där några vanliga ”keikkor” också, åtminstone en på Grönan i Hangö, berättar Ridberg.

Vilken världsdel står näst i tur då, har ni någon ny inbokad redan?
– Nja, inte just nu faktiskt, säger Ridberg.

Du kan följa bandet på Instagram på @shesleavinghome_.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*