Handbollen håller öppet hus

Familjen handboll. Piffens handbollsspelare och tränare på gruppbild som togs i samband med säsongsavslutningen i vår. Foto: Anna Fröberg

Det blir pröva på-dag för barn i förskole- och lågstadieåldern i PIUG på måndag.

Piffens handbollssektion håller öppna juniorträningar under hela måndagen i PIUG. Först ute är miniflickor och -pojkar i åldern 5–8 år (födda 2010–2013) klockan 10 och efter det blir det E- och F-juniorer (2008–2009) klockan 12 samt som tredje grupp D-juniorer (2006–2007) klockan 14.

De yngsta inleder på förmiddagen och varje grupp har ett 90 minuter långt pass med en halv timmes paus mellan passen.

– Det handlar alltså om ett träningstillfälle som är helt och hållet gratis och samtidigt en möjlighet för barnen att bekanta sig med grenen mer ingående, säger PIF-handbollens Jessica Ranta-aho som också sitter med i handbollförbundets juniorutskott.

Flera lag i elden

Den kommande säsongen ser Piffen ut att ha bredare representation är på länge i förbundets serier med lag i så gott som alla åldersklasser – och dessutom två lag i flera av serierna. Totalt 18 juniorlag – samt herrarnas och damernas seniorlag – är för tillfället anmälda.

– Jag kan inte komma ihåg när det senast skulle ha sett så här bra ut. Det är egentligen bara i A-juniorerna vi inte har lag nästa säsong, säger Ranta-aho.

Bra tidpunkt

Föreningen funderade länge på när man skulle ordna ett sådant här tillfälle – och till slut föll valet på måndagen innan skol- och förskolestarten. Ett ypperligt tillfälle för den som är intresserad att kolla vad det riktigt är frågan om.

– Man har aldrig för många ivriga juniorer och vi tar emot spelare i alla åldrar. Då det nu finns nivålag i flera åldersklasser blir det också speltid för alla. Handbollen på det stora hela behöver flera utövare i Finland.

Flera av föreningens äldre juniorer är på plats under dagen och dessutom kommer flera av juniortränarna – förutom de som ansvarar för sina egna träningspass – att vara i hallen.

– De som deltar gör det för att de vill vara med och sprida handbollsglädje och få barnen att röra på sig. Man behöver inte ha någon utrustning med sig, utan kan till och med delta barfota om man inte har lämpliga inneskor, säger Ranta-aho.

Kostnaderna ska inte utgöra hinder

Hon påminner om att det också finns en möjlighet att få ekonomiskt stöd bland annat från Piffens juniorfond om den ekonomiska biten riskerar att sätta stopp för handbollsutövandet hos någon junior.

– Alla ansökningar behandlas diskret och konfidentiellt, påminner Ranta-aho som fungerar som handbollssektionens kassör.

Skolorna med

Skolbesöken kommer att fortsätta som tidigare år och man hoppas på att få de finskspråkiga skolorna mera involverade i de arrangemangen.

– Träningarna är tvåspråkiga och alla är välkomna med. Handboll är en rolig och fartfylld gren, intygar Ranta-aho.

Juniorernas inomhusträningar kör igång under nästa vecka. De allra yngstas träningar börjar veckan därpå.

Träningsschemat klarnar i dagarna och publiceras efter det på PIF-handbollens webbplats www.pifhandboll.fi. Det går också bra att kontakta junioransvariga per e-post på pifhandboll.junior@gmail.com.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi