Flytten ger Tunturi läge att satsa fullt ut

Stort steg. För landslagsspelaren Julia Tunturi blir det ett stort steg att kunna spela fotboll på heltid och satsa fullt ut på att gå framåt. Arkivfoto: Johan Backas
Piffenfostrade landslagsspelarna Albin Granlund och Julia Tunturi spelar nästa säsong i respektive högstaserier i Sverige. Granlund, senast i IFK Mariehamn, skrev förra torsdagen på för Örebro SK i Allsvenskan medan Tunturi som i fjol spelade för TPS blev klar för Eskilstuna United i Damallsvenskan dagen därpå.

Julia Tunturi
Född: 25.4.1996
Position: offensiv mittfältare
Klubbar: Pargas IF, TPS, KSF, Åland United, Eskilstuna United DFF
A-landskamper: 13 (läget 23.11)
Främsta meriter: FM-brons 2015, Årets flickspelare 2012
Albin Granlund
Född: 1.9.1989
Position: vänsterback
Klubbar: Pargas IF, ÅIFK, RoPS, IFK Mariehamn, FC Åland, Örebro SK
A-landskamper: 4
Främsta meriter: FM-guld 2016, Finska cupen 2013, 2015

För Tunturi handlar det trots allt sannolikt om ett ännu större steg, eftersom hon i och med flytten kan fullfölja sin satsning på fotbollen – på heltid.
– Inte är det några stora summor det handlar om, men är man tillräckligt sparsam så klarar man sig, konstaterar hon glatt.
Transfern till Damallsvenskan och Eskilstuna fick egentligen sin början via en fotbollsintresserad bekant som bor nära Eskilstuna och kontaktade klubben.
– Den första kontakten togs för en dryg månad sedan, så det gick nog rätt fort då det blev av. De bjöd in mig på en provträning och erbjöd ett tvåårigt kontrakt.
Tunturi har redan en tid drömt om spel utomlands och är nöjd med den nya utmaningen hon nu står inför.
– Jag är glad att jag tog mig tiden att mogna och inte flyttade för tidigt. Året i TPS var nyttigt och jag gick mycket framåt som fotbollsspelare. Jag känner att jag nu är mentalt redo för det här steget.
Eskilstuna United blev i fjol trea i Damallsvenskan och siktar på att ta SM-guld inom några år. Något som Julia Tunturi inte skulle tacka nej till.
– Det känns som ett perfekt läge att komma in i en klubb som medvetet satsar på unga spelare och att nå större framgångar. För mig personligen känns det också fint att nu kunna satsa till hundra procent på fotbollen och ha alla förutsättningar att bli så bra som jag bara kan.
Konkurrensen blir förstås tuff och en plats i startelvan är ingalunda given – trots landslagsstatusen.
– Men jag gillar utmaningar och motiveras av dem, säger Tunturi som ingår i landslagstruppen som Anna Signeul tog ut till VM-kvalmötet med Israel i Helsingfors på söndag.
Där är den enda målsättningen tre poäng, precis som mot Serbien för en månad sedan. Den gången fick Tunturi nöja sig med en plats på läktaren medan likaså Piffenfostrade Anna Westerlund gjorde fulla 90 minuter.
För den målmedvetna 21-åringen handlar det om att bygga karriären steg för steg. Varje dag ska saker göras rätt för att ta ett steg till mot nästa målsättning. Att kunna vara fotbollsspelare på heltid är ett steg på den vägen.
– Jag vill en dag kunna se tillbaka på det jag gjort och kunna vara nöjd med att jag gjort det bästa jag kan för att bli en så bra person och fotbollsspelare jag kan bli.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
Läs också: En fotbollsspelares vardag