Finska högstadiets inneluft bekymrar i Pargas

Paraistenseudun koulus inomhusluft oroar folk. Foto: Mikael Heinrichs

Den senaste veckan har diskussionerna om det finska högstadieskolhuset i Pargas igen blossat upp framförallt i sociala medier, där bilder och videosnuttar har publicerats.

Bilderna visar upprivna golv, svarta fläckar på golv, droppande vatten och byggarbetare i skyddskläder.

– Under den gångna veckan har också vi fått mängder av meddelanden i olika former och därför vill jag börja med att säga att det inte finns någon orsak till oro, säger Pargas stads fastighetschef Seppo Pihl.

Undersökningar på gång

Under fjolåret gjorde staden en plan, enligt vilken fastighetens skick ska utredas och behovet av renoveringsåtgärder kartläggs.

– Just nu undersöks konstruktionerna under golven, rörkanaler, fuktighet med mera utreds.

Undersökningarna som görs är helt tidtabellsenliga och planerade, säger Pihl.

Ser värre ut än det är

Pihl påpekar också att den här typen av undersökningar där bland annat golvkonstruktioner rivs upp kan se rätt oroväckande ut.

– I en video som har sänts oss ser man hur det droppar in vatten från innertaket. I det här fallet är det en vattenläcka i en korridor som förbinder två huskroppar, det kan också handla om enbart kondens, eller om hur vattenrören möts, det utreds varifrån vattnet härstammar, säger Pihl.

– Att där jobbar folk i skyddskläder och andningsmask beror på att de bör vara klädda just så, när de undersöker utrymmet under golvet, husets krypgrund. Det har ingenting med inneluften i byggnaden att göra, och där har heller inte uppdagats någon asbest, vilket har befarats i kommenterar i sociala medier.

Höna av en fjäder

De konditionsgranskningar av Paraistenseudun koulu som pågår för tillfället är alltså helt planerade, och ingår i de utredningar som behövs för att komma vidare med Pargas stads största investering någonsin, det nya skolcampuset.

– Vi har just i dag diskuterat ärendet vidare här på stadshuset och gjort planer för framtiden, sade Seppo Pihl förra fredagen.

Han poängterar ännu en gång att det inte finns någon orsak till oro över situationen i skolcentret, och han upplever att man har gjort en höna av en fjäder.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi
översättning Anja Kuusisto

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*