Finfina spelmän i Birknäs

Fina spelmän. Här vid replokalen som ligger i Nilsby skolas gamla byggnad. Jukka Hänninen längst till höger. Foto: Mikael Heinrichs
Nilsby spelmän firar sitt 20-årsjubileum i arbetets tecken – och får bland annat besök av 40-årsjubilerande Dalsbruks Dragspelsklubb.
– Vi tar det här ett år i taget, men i år blir det faktiskt 20 år sedan vi körde igång. Just nu är vi inne i ett slags generationsväxlingsfas. Då vi som bäst hade långt över tio musiker med i leden är vi för tillfället bara sju, konstaterar spelmanslagets allt-i-allo och kontaktperson Jukka Hänninen.
Spelmännens årliga storsatsning är dragspels- och folkmusikevenemanget Fina spelmän (Wiinit pelimannit) som i år arrangeras för 14:e gången. Platsen är som bekant Birknäs ungdomsföreningslokal (Blindsundsvägen 13).
– Att ordna det här evenemanget och allt jobb som ligger bakom kommer egentligen helt naturligt i det här skedet. Vi har så pass mycket erfarenhet och alla vet precis vad de skall och bör göra, så det är egentligen inget desto större bekymmer. Stället har varit det samma i flera års tid och vi kan huset. Samtidigt gör lokalen att evenemanget måste hållas rätt småskaligt, men det är också precis så vi vill ha det, säger Hänninen.

Glädjande nog har vi de senaste åren märkt av många nya och yngre besökare, en trend vi naturligtvis hoppas håller i sig.

Tredagarsevenemanget inleds fredagen den 4 augusti med en cirka två timmar lång dragspelskonsert med efterföljande dans samt lördagens huvudfest.
På söndag ordnas folkmusikkyrka i både Pargas (kl. 10) och Kustö (kl. 12.30) kyrkor. I Kustö blir det också folkdräktsvädring. Församlingen i S:t Karins ordnar transport till Kustö kyrka från Piispanristi via centrum.
– Man frågade redan i fjol från Kustö kyrka om vi säkert kommer nästa år också. Det kan vara att vi sätter nytt publikrekord, eftersom vi haft mellan 120 och 150 i den lilla träkyrkan, säger Hänninen.
Birknäs rymmer omkring 100 personer inomhus och ett par hundra får rum under tak utomhus. Till årets huvudfest har ett femtontal ensembler av olika slag anmält sig på förhand, men som sig bör kommer det att bjudas på betydligt fler uppträdanden än så. De så kallade ”buskspelningarna” hör nämligen till evenemanget, vem som helst kan dra igång med musicerande på de mest oväntade ställena på festivalområdet.
– Fina spelmän har hittat sin publik och sin form under åren och många av besökarna har varit med ända sedan vi började. Men glädjande nog har vi de senaste åren märkt av många nya och yngre besökare, en trend vi naturligtvis hoppas håller i sig.
I år får evenemanget dessutom jubilerande gäster då 40-åriga Dalsbruks Dragspelsklubb kommer för att uppträda. Senast det begav sig var år 2005. De spelar i samband med fredagens konsert och har lovat bjuda till med dansmusik efteråt inne i festsalen.
– Vi har också tidigare haft flera inslag på svenska, bland annat med åländska och svenska artister. I år har vi inga utländska gäster, men nog långväga musiker ända från Torneå, berättar Hänninen.
Dessutom har man åtminstone en mästarspelman med bland artisterna då Jussi Asu som kompar Luunappi-ensemblen har förlänats den hederstiteln. Om DDK:s Klas Nyström deltar har man två, men det är inte ännu klart i skrivande stund om han har möjlighet att delta.
Arrangörsföreningens programnummer i år består av solo- och duettframträdande samt en barnkonsert på lördagen. Under lördagens kvällsdans spelar man två set.
– Den där barnmusikgrejen har egentligen funnits i bakhuvudet i ungefär 15 års tid. Då jag städade och råkade hitta noterna, tänkte jag att vi ska pröva på det. Vi spelar bekanta sånger som de flesta nog känner igen. Förhoppningsvis blir det riktig allsångsstämning på Birknäs, skrattar Hänninen.
Spelmansjippot är en regelrätt familjetillställning och största delen av musiken uppförs helt akustiskt. Barnen klarar sig med andra ord utan hörselskydd. Man har inte heller någon alkoholförsäljning på området.
För matserveringen står arrangörernas café, Pargas Reservofficerares fältkök samt på kvällen Turunmaan saariston metsästäjät-föreningens grill.
Biljetter till fredagens och lördagens begivenheter säljs vid porten (endast kontantbetalning). För alla som uppträder är evenemanget gratis – och man lovar också från arrangörshåll att bjuda på kaffe.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi