Valmiuslakia noudatettu eilisestä lähtien

Ministerit rivissä
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), pääministeri Sanna Marin (sd.), sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) esittelivät hallituksen 19 kohdan toimenpideohjelmaa koronaviruksen vaikutusten hidastamiseksi Suomessa. Kuva: Mikael Sjövall, SPT

Rajoitukset, jotka nyt on asetettu kansalaisten liikkumisvapaudelle estääkseen koronaviruksen leviämisen, ovat merkittäviä ja niitä ei ollut helppo tehdä.

Näin totesi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), kun hallitus tiistaina esitteli sen asetuksen sisällön, joka johtaa siihen, että osia valmiuslaista tullaan soveltamaan.

Suomalaisten ulkomaanmatkailu pysäytettiin keskiviikosta lähtien, tietyin poikkeuksin. Myös matkat muista maista Suomeen lopetetaan.

– Suomen kansalaiset voivat aina tulla Suomeen. Suosittelemme nyt, että kaikki, jotka ovat ulkomailla, palaavat mahdollisimman nopeasti takaisin, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Hän toteaa, että pyyntö ei koske sellaisia suomalaisia, jotka asuvat pysyvästi muissa maissa.

– Mutta tärkeä viesti on se, että nyt pysytään Suomessa eikä matkusteta ulkomaille, sanoo Haavisto.

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoo, että ainoa liikenne joka rajojen yli sallitaan keskiviikosta lähtien, on tavaraliikenne ja joissakin määrin työmatkat.

– Tarpeelliset matkat on sallittava ja hätävalmius on taattava, sanoo Harakka.

Haavisto toteaa, että sellainen, joka nyt tulee takaisin ulkomaan matkalta, tulisi asettaa itsensä kahden viikon karanteeniin.

– Sen tarkoituksena on estää viruksen leviäminen ja riskiryhmien suojeleminen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi, että on olemassa valmius rajoittaa kotimaan matkailua tarvittaessa.

Hallituksen asetus valmiuslaista pitää sisällään paljon määräyksiä, jotka velvoittavat poliisia, pelastustoimea ja sosiaali- ja terveydenhuoltoa. Muun muassa hallitus voi valmiuslain perusteella kutsua eläkkeellä olevia poliiseja ja rajavartioita palvelukseen, ja rajoittaa hoitohenkilöstön lomamahdollisuuksia. Jopa työlaki voidaan ohittaa valmiuslain perusteella.

Suurin osa hallituksen linjauksista astuivat voimaan keskiviikkona, mutta eräs määräys otettiin voimaan välittömästi.

– Meillä on nykytilanteessa riittävästi lääketarvikkeita ja hoitotarvikkeita varastossa, mutta meidän pitää varmistaa, että varastot eivät hupene. Siksi asetamme välittömästi rajoituksia näiden tuotteiden myyntiin, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas).

Marin totesi, että hyvin varustetut suomalaiset varastot houkuttelevat ulkomaisia ostajia. Siksi tarvitaan rajoituksia niille, joita voidaan viedä pois maasta.

Hallituksen määräykseen valmiuslain käyttämisestä sisältyy myös rajoitus julkisilla paikoilla pidettävien julkisten kokoontumisten kokoon. Hallitus päätti, että enintään kymmenen ihmistä saa kokoontua samaan paikkaan samanaikaisesti.

– Tällaisten määräysten rikkomusten rankaiseminen on oikeudellisesti vaikeaa, sanoo Sanna Marin.

– Ja miten sitä valvotaan? Rohkaisen kaikkia ottamaan vastuun suojatakseen itsensä ja muut.

Marin sanoo, että hän uskoo kansan tietävän, miten käyttäydytään, mutta on täysin mahdollista, että myöhemmin ollaan pakotettuja kovempiin toimenpiteisiin korostaakseen koronaviruksen torjunnassa annettujen ohjeiden tärkeyttä.

Ari Sundberg/SPT
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*