Parainen ei nosta verokantaa

Pargas stadshus
Veroaste muuttumaton. Kaupunginhallitus päätti maanantaina pitää tuloveroasteen 19,75 prosentissa myös ensi vuonna. Kuva: Mikael Heinrichs

Paraisten tuloveroprosentti pysyy edelleen 19,75 prosentissa. Näin päätti kaupunginhallitus maanantaina.

– Päätös tehtiin äänestykseen päättyneen keskustelun jälkeen, missä tein itse vastaehdotuksen veron korottamiseksi puolella prosentilla 20,25:een, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mikael Holmberg (r.).

Kaupunginjohtaja Patrik Nygrénin ehdotus perustui muuttumattomaan 19,75 prosentin verokantaan.

Kurt Lundqvist (r.) teki kompromissiehdotuksen Holmgrenin ja Nygrénin välillä ja ehdotti ilman kannatusta jääneen 20,00 prosenttia.

Kun Holmgrenin ja Nygrénin ehdotusten välillä äänestettiin, voitti Nygrénin ehdotus äänin 7–4, joten veroaste pysyy ennallaan.

Sosiaalidemokraatit Widar Nyberg ja Maria Lindell-Luukkonen sekä Nina Söderlund (vas.) äänestivät Holmbergin ehdotuksen puolesta, kun taas loput RKP:stä sekä Kokoomus ja Vihreät äänestivät ehdotuksen mukaisesti.

– Olen huolissani kaupungin taloudesta ja olen sitä mieltä, että meidän ei pitäisi ottaa riskiä kolmannesta peräkkäisestä vuodesta miinustuloksella, perustelee Holmberg ehdotustaan.

– Kuten ensi vuoden budjetin kehys osoittaa, saamme sen kasaan juuri ja juuri, ja silloin tarvitaan satojen tuhansien eurojen säästöt, ja joitakin palkankorotuksia kaupunki ei ole laskenut mukaan.

Edellinen korotus kuusi vuotta sitten

Verokanta on ollut sama 19,75 prosenttia jo vuodesta 2013, jolloin sitä korotettiin 0,5 prosenttia.

Ennen sitä, 2012, Paraisten veroaste oli aivan sama kuin maassa keskimäärin. Vuoden 2013 korotuksen jälkeen se oli 0,37 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Suomen kuntien keskimäärin, mutta nykyisin se on hieman matalampi kuin maassa keskimäärin. Suomen keskimääräinen veroaste tänä vuonna on 19,84 prosenttia, kun matalin on 16,5 prosenttia ja korkein 22,5.

Viime vuosien alijäämät ovat vähentäneet Paraisten kertynyttä ylijäämää nopeasti, toteaa talousjohtaja Petra Palmroos selvityksessään.

Vuoden 2018 tulos päätyi 1,9 miljoonan euron alijäämään ja ennusteen mukaan tämän vuoden alijäämä on noin 6,8 miljoonaa euroa. Pluspuolelle kaupunki voi laskea tuloveron ja kiinteistöveron, joihin se voi vaikuttaa, sekä yhteisöveron ja valtion avustusten osuudet, jotka ovat sellaisia, joihin kaupunki ei voi vaikuttaa.

Nyt lähdetään siitä, että Paraisilla on myös vuonna 2020 15 200 asukasta. Vuoden 2018 lopussa asukasmäärä oli 15 285. Tällä asukasmäärällä 19,75 prosentin verokanta riittää, jos kaupunki itse pystyy rahoittamaan investointeja 4,7 miljoonalla. Silloin eivät rahat kuitenkaan riitä vähentämään kaupungin velkataakkaa.

Kiinteistöverot pidetään samalla tasoilla kuin aikaisemminkin ja siitä ei edes äänestetty. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,50 ja pysyvän asumisen vero on 0,47 prosenttia.

Kaupunginvaltuusto tekee lopulliset päätökset asiassa seuraavassa kokouksessaan.

Nylundista tekninen päällikkö

Yhdyskunta- ja diplomi-insinööri Jonas Nylundista tulee Paraisten kaupungin tekninen päällikkö. Hän asuu Turussa.

Nylund valittiin 12 ehdokkaan joukosta. Rekrytointiryhmä haastatteli 11 kelpoisuusvaatimukset täyttänyttä hakijaa. Kolme näistä lähetettiin Mercuri Urvalin soveltuvuustesteihin.

Ehdotus siitä, kuka näistä kolmesta valitaan, esiteltiin maanantaina pidetyssä kaupunginhallituksen kokouksessa.

Äänestys suoritettiin Nylundin ja parhaillaan kaupungin yhdyskuntainsinöörinä työskentelevän Matias Jensénin välillä suljetulla lippuäänestyksellä. Äänet menivät luvuin 7–4 Nylundin eduksi.

Virka perustettiin syksyllä 2016, silloin toki määräaikaisena, elokuusta 2017 elokuuhun 2019.

Työhön valittiin Ted Bergman, mutta silloin kun kaupunki päätti vakinaistaa pestin, ei Bergman hakenut vapaana ollutta virkaa.

Ensimmäisellä kierroksella se houkutteli neljä hakijaa, hakemusten hakuaikaa pidennettiin, mutta se toi ainoastaan yhden hakijan lisää. Silloin kaupunki muutti kelpoisuusvaatimuksen tekniikan korkeakoulututkintoon tai muuhun sopivaan korkeakoulututkintoon. Vaatimus korkeimmasta korkeakoulututkinnosta poistettiin. Uudella hakukierroksella virka sai 12 hakijaa.

Houtskarin kirjasto myydään

Houtskarin entinen kirjasto myydään ei julkisella minimihinnalla, jonka kaupunginhallitus asetti maanantaina. Houtskarin neuvosto on ehdottanut, että talo siirrettäisiin Houtskarin kulttuurikillan omistukseen, ja kulttuurikilta on myös jättänyt kaupungille tarjouksen.

Vasta nyt kuitenkin päätettiin, että kiinteistö myydään avoimella tarjouskilpailulla.

Anja Kuusisto
pku@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

1 Kommentti

  1. Paraisten kannattaisi nostaa veroprosenttiaan, sillä peli on joka tapauksessa menetetty saariston kuningaskunnalle, Kustaville. Siellä on mm. ilmainen varhaiskasvatus mutta silti verotusta kevennetään. Taas kerran. Miksikähän saariston ”pääkaupungista” väki vähenee mutta kuningaskunnassa kasvaa?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*