Melkein kuin ulkomailla

Olen vuodesta 2005 lähtien vieraillut enemmän tai vähemmän säännöllisesti Ahvenanmaalla. Vuodesta 2015 lähtien matkoja saarelle on ollut huomattavasti enemmän kuin sitä edeltäneinä vuosina. Syynä tähän matkustamiseen on tietysti suuresti rakastamani jalkapallo ja IFK Mariehamnin Veikkausliigaotteluiden selostaminen sekä ensin radioon että sen jälkeen televisioon.

Viisitoista vuotta sitten, kun tein sinne ensimmäisiä reissujani, en Maarianhaminan keskustassa liikkuessani kuullut kaduilla suomea, enkä edes kuvitellut yrittäväni puhua siellä kenelläkään suomea, ruotsilla mentiin. Olo oli vähän niin kuin ulkomailla olisi ollut. Myös tunnelma oli jotenkin erilainen kuin mannersuomessa – ja on edelleen. Vuosien varrella voisi miltei sanoa, että kaikki on muuttunut. Suomi on, varsinkin tänä kesänä, ollut ehkä melkein jopa kuuluvin kieli kaduilla. Toki edelleenkään siellä ei kannata yrittää tulla toimeen suomen kielellä, sillä yllättävän vähän ahvenanmaalaiset puhuvat tai edes ymmärtävät suomea.

Eräs Maarianhaminassa asuva ystäväni totesikin minulle kerran istuessamme Parkin baarissa ohrapirtelöillä, että häntä harmittaa, että ei koskaan opetellut suomea. Koulussa kun se opetus siellä on hänen mukaansa yhtä tyhjän kanssa. ”Hyvää päivää, kiitos, näkemiin”. Toki hän ihmetteli sitäkin, että hänen Maalahdessa, siis mantereella, asuvat appivanhempansakaan eivät puhu/osaa suomea. ”Heidän ei kuulemma tarvitse osata suomea”.

Ahvenanmaalle on tänä kesänä tapahtunut eräällä tavalla sama ilmiö kuin meille täällä Paraisilla ja saaristossa: turistit ovat löytäneet sinne (ja tänne). Sekä Ahvenanmaa että meidän saaristomme tarjoavat matkailijoille paljon mielenkiintoisia elämyksiä ja paikkoja.

Kun keskustelin pari viikkoa sitten Maarianhaminassa ennen jalkapallo-ottelun alkua IFK Mariehamnin tapahtumapäällikön kanssa, hän oli erittäin tyytyväinen, että mannersuomalaiset ovat löytäneet saarelle ruotsalaisten sijaan. ”Nämä pahuksen ruotsalaiset tulevat tänne muovikassit täynnä ruokaa ja kaikkea muuta, eivätkä käytä täällä yhtään rahaa. Toista se on suomalaisten kanssa: heillä on rahaa ja he myös käyttävät sitä!”

Toivottavasti tämä ilmiö on monella tapaa myös pysyvä, sekä Ahvenanmaalla että täällä Paraisilla. Parainen ja sitä ympäröivä saaristo on kaunista seutua. Tärkeintä on myös se, että nyt alkanutta buumia ei hukata, vaan se osataan käyttää oikein hyväkseen. Nyt jos koskaan kannattaa hieman satsata sen eteen. Tiedä häntä vaikka se poikisi samalla lisää asukkaita kauniiseen kotikaupunkiimme.

1 Kommentti

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*