De 45:e Pargasdagarna för med sig en del nytt

Sista minuten. Telefonen går het då Eva Johansson (t.h.) tar emot bokningar. Till vänster företagarföreningens ordförande Tove Hagström. Foto: Mikael Heinrichs

Pargasdagarnas arrangörer, staden och Väståbolands Företagare, har satsat på samarbete och miljön som tema för årets evenemang.

Som de senaste åren arrangeras Skärgårdens Miljömässa samtidigt, men i år är tanken och förhoppningen att de två delarna ska vara mer naturligt integrerade och sammanflätade än tidigare.

Fyra arrangörer för miljömässan

Miljömässan har staden, Skärgårdshavets biosfärområde och Valonia som arrangörer, men får till i år också en injektion av den lokala Omställning Pargas-rörelsen som ordnar olika programpunkter.

Fredagen avrundas till exempel med ett Disco Soup-evenemang, där man gemensamt tillreder soppa på överblivna råvaror.

– Överlag har vi varit ett större gäng än tidigare år som hjälpts åt att sy ihop årets program. Vår arbetsgrupp har bestått av åtta till tio personer, berättar Väståbolands Företagares ordförande Tove Hagström.

Nygrén, Hagström och Herlin håller tal

Årets upplaga av marknadsevenemanget är enligt inofficiella uppgifter det 45:e i ordningen.

Pargasdagarna inleds som tidigare med en barnparad – i år med miljötema – som startar från parkeringen framför Brankis och går längs Strandvägen och Köpmansgatan till Ahonenska hörnet.

Där håller stadsdirektör Patrik Nygrén och Hagström öppningstalet.

Miljömässan invigs klockan 11 av Ilkka Herlin och efter det utlyses årets miljögärning.

– En av nyheterna under miljömässan är Framtidsscenen och Framtidstältet, där det under lördag ordnas olika uppträdanden samt workshopar, berättar Hagström.

Ett av dragplåstren är svenska miljökämpen Stefan Sundström som kommer att uppträda med musik samt berätta om sin nyaste bok ”Stefans lilla svarta – Bokashi, biokol och bakterier”.

– Det blir också en hel del program för barnen i och med tivolit samt ponnyridningen och på lördag ordnas en hästparad med start klockan 10 från Axo, säger Hagström.

Johansson koordinerar det hela

I år är det Eva Johansson som axlar rollen som evenemangskoordinator. Hon påminner om att det fortfarande finns några mindre marknadsplatser kvar om någon känner sig hugad.

Några platser kvar. Marknadskoordinator Eva Johansson (t.v.) och företagarföreningens ordförande Tove Hagström mäter upp platserna till Pargasdagarna. Foto: Mikael Heinrichs

– I år har vi för första gången prövat på bokning av marknadsplats via Lyyti och vi har varit riktigt nöjda med systemet. Pargasdagarna är en lämplig blandning av lokala företag och fenomen samt de traditionella ”marknadsknallarna”, konstaterar Hagström och Johansson som vill poängtera att evenemanget – precis som Skäri Open – vill lyfta fram det fina som finns i Pargas.

Magnus Sundman och Sam Fröjdö kommer att fungera som evenemangets konferencierer.

Pargasfavorit gör comeback

På fredag klockan 15 gör en gammal Pargasdagsfavorit åtminstone ett slags mini-comeback då det ordnas lekfulla ”OS-tävlingar” i gästhamnen. Grenarna är tre: stafett, stövelkastning och – just det – dragkamp.

Det blev ändå ingen klassisk dragkamp över sundet som tidigare?
– Tyvärr inte, det är inte möjligt att ordna på grund av tillstånden som krävs, säger Hagström.

Fredagen avrundas med en Sunplugged-konsert med Sam Fröjdö och Karma Bucket som spelar vid Ahonenska hörnet från klockan 19 framåt.

Retrobilar i parad

På lördag blir det också Pargas Retroparad, då ett hundratal gamla fordon samlas för att fira den nationella museifordonsdagen. Bilarna samlas klockan 9 på Bantisplanen (mellan Skräbbölevägen, Skolgatan och Sarlingatan), där publiken kan beundra klassikerbilarna.

– Vi i föreningen hoppas på att det skall komma både amerikanska dollargrin, europeiska retrofordon och gamla östbilar. Motorcyklar, mopeder och lastbilar är också välkomna. Fordonen behöver inte vara i toppskick, det är också intressant att se på halvfärdiga projekt. Alla är välkomna, både från Pargas, övriga Åboland och andra orter i närheten och längre bortifrån, säger Pargas Retro Cars ordförande Staffan Sundström.

Tanken är att en T-Ford från 1919 tillsammans med en Studebaker från 1928 samt flera gamla museibrandbilar kommer att figurera som dragplåster. Den 100 år gamla T-Fordens medverkan hänger på vädret.

I fjol besökte uppskattningsvis 2 000 personer bilutställningen. Själva paraden startar klockan 13.30 genom Pargas centrum och leds av Pargas FBK:s Fordson B-brandbil från 1934. Fordonen kör en ca 6 km sträcka och återvänder till samma plats.

Fotboll och mycket annat

Dessutom blir det ÅU-cup i fotboll för knatte- och juniorlag under lördagen – efter ett uppehåll på tio år – samt dubbla fotbollsmatcher på Pajbacka då Piffens damer tar emot IFK Mariehamn och herrarna möter ÅIFK.

Man får tag på marknadskoordinator Eva Johansson per e-post på paraistenpaivat@gmail.com.

Gårdsloppisrallyt lockade 90 gårdar

Det åttonde gårdsloppisrallyt ordnas söndagen efter Pargasdagarna med start klockan 10 då de första gårdarna i periferin öppnar och pågår till klockan 17 då gårdarna i centrum stänger.
– Man kan redan nu plocka med sig av årets kartor i biblioteket, stadshusets infodisk samt i butikerna i centrum av Pargas, berättar arrangören Lasse Andersson.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*