Beredskapslagen tillämpas sedan i går

Ministrar på rad
Finansminister Katri Kulmuni (C), statsminister Sanna Marin (SDP), social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) presenterade regeringens digra åtgärdspaket på 19 punkter som ska bromsa coronavirusets framfart i Finland. Foto: Mikael Sjövall, SPT

De begränsningar som nu införs på medborgarnas rörelsefrihet för att stoppa spridningen av coronaviruset är betydande och de görs inte lättvindigt.

Det sade inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) när regeringen i tisdags presenterade innehållet i den förordning som ska leda till att delar av beredskapslagen börjar tillämpas.

Finländares resor utomlands stoppas från och med onsdag, med vissa undantag. Även resor till Finland från andra länder stoppas.

– Finländska medborgare kan alltid komma till Finland. Vi rekommenderar nu att de som befinner sig utomlands på resa snarast söker sig tillbaka, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Han säger att budet självfallet inte gäller de finländare som är permanent bosatta i andra länder.

– Men det viktiga beskedet nu är att man hålls i Finland och inte reser utomlands, säger Haavisto.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) säger att den enda trafik över gränserna som tillåts från och med onsdag är frakttrafik och i viss mån arbetsresor.

– Nödvändiga resor ska kunna tillåtas och försörjningsberedskapen ska garanteras, säger Harakka.

Haavisto säger att den som nu kommer tillbaka från en utlandsresa ska sätta sig själv i karantän för två veckor.

– Det är för att förhindra en spridning av viruset och för att skydda riskgrupperna.

Statsminister Sanna Marin (SDP) sade att det även finns en beredskap att begränsa inrikesresor om det skulle behövas.

Regeringens förordning om beredskapslagen innehåller ett flertal bestämmelser som förpliktigar personal inom polis, räddningsväsendet och social- och hälsovården. Bland annat kan regeringen med stöd i beredskapslagen inkalla pensionerade poliser och gränsbevakare i tjänst, och begränsa vårdpersonalens möjligheter till semester. Även arbetstidslagen kan åsidosättas med stöd i beredskapslagen.

De flesta av regeringens riktlinjer trädde i kraft i onsdags, men en bestämmelse infördes genast.

– Vi har i nuläget tillräckligt med läkemedel och vårdtillbehör i lager, men vi måste garantera att lagren inte sinar. Därför inför vi med omedelbar verkan restriktioner i försäljningen av dessa varor, säger social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF).

Marin konstaterade att de välförsedda finländska lagren lockar utländska köpare. Därför behövs en begränsning på vad som kan föras ut ur landet.

Regeringens förordning om beredskapslagens tillämpning innehåller även en begränsning av storleken på folksamlingar på offentliga platser. Högst tio personer ska få samlas på en och samma plats samtidigt, har regeringen beslutat.

– Att sanktionera brott mot denna regel är juridiskt besvärligt, säger Sanna Marin.

– Och hur ska det övervakas? Jag uppmuntrar var och en att ta ansvar för att skydda sig själv och andra.

Marin säger att hon tror att folk vet att bete sig men att det är fullt möjligt att man senare tvingas ta till tuffare åtgärder för att inskärpa betydelsen av att följa de instruktioner som ges i kampen mot coronaviruset.

Ari Sundberg/SPT

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*