Pålar bär skärgårdsvillan
När våren kommer och sommaren närmar sig drömmer många om en egen sommarstuga i den vackra Åboländska skärgården. Så var det också för familjen Pentti Maunu från Åbo. I deras fall förändrades projektet dock helt under resans gång.
– Vi har seglat i många år och jag hade länge drömt om en liten bastustuga och en bas i skärgården. När vi sedan hittade en egen tomt på ön Kramp, var det avgjort, skrattar Pentti Maunu.
Familjen Maunu hittade en arkitekt som de gillade, och samtidigt byttes bastustugan ut mot en villa som fungerar även som vinterbostad.
– Vi fick hjälp av en kunnig byggledare, genom vilken vi också hittade företaget Skärgårdens Brunnsborrning från Pargas, som med sitt yrkeskunnande kompletterade teamet. Vi har inte ångrat vårt val en enda dag, lovordar Pentti Maunu.
Skärgårdens Brunnsborrning besökte tomten tillsammans med byggledaren innan arbetet började. Då studerade man pålkartan och markerade hörnen för grunden. Med detta som utgångspunkt kunde borrarna mäta ut var de övriga pålarna skulle placeras.
Pålning är ett snabbt sätt att skapa en grund, vilket är mycket viktigt för byggherren.
– De pålar som borras ner i berget är gjorda av svarta tre meter långa stålrör som fylls med betong. Betongen skyddar rören mot rost, berättar Patrik Wikström från Saariston Kaivonporaus. – Jag har sett beräkningar som visar att ett svart stålrör håller i cirka 50 år, men om det är gjutet med betong kan livslängden bli upp till 100 år.
– Dessutom borras pålarna alltid minst en halv meter ner i berget. Då uppstår inga sättningsproblem, och huset rör sig inte, tillägger företagets vd Jimmy Kronberg.
Skärgårdstomter lämpar sig särskilt väl för pålning. Då slipper man transportera stora grävmaskiner till öarna och undviker markarbeten. Den smidiga borrmaskinen som används vid pålning kan dessutom köras upp för branta sluttningar med skicklig manövrering – även om sluttningar alltid är mer utmanande än plan mark.
– Pålning är ett snabbt sätt att skapa en grund, vilket är mycket viktigt för byggherren. Det förkortar byggprojektets totala tid och ger mer tid för själva byggandet, förklarar företagets ekonomichef Jessica Ranta-aho.
Men man blir inte en skicklig pålare över en natt. Det kräver erfarenhet – och rätt personlighet. Borraren måste känna i kroppen vad som finns i marken. Hen måste också förstå hur maskinen reagerar och känna skillnaden mellan att träffa på berg eller en stor sten. Det känner man bara igen med lång erfarenhet.
Förutom kunnande krävs också rätt inställning och vissa egenskaper: självbevarelsedrift, förmåga att ta sig an vad som helst, god planeringsförmåga och flexibilitet – särskilt eftersom förhållandena i skärgården kan förändras snabbt.
Totalt 72 pålar
På familjen Maunus tomt borrades totalt 72 pålar. Tillsammans blev det nästan 400 pålmeters, eftersom många rör behövde förlängas med ytterligare en tre meters del – berget låg betydligt djupare än väntat.
– Ett rör väger nästan 50 kilo. Vi bar över 5 000 kilo rör två och två över klipporna till borrplatsen, berättar Patrik om arbetsuppdraget på ön Kramp. Den enorma mängden rör var dock inte den enda utmaningen – det började plötsligt snöa kraftigt, vilket gjorde det ännu svårare att nå upp för sluttningen.
– Berget var halt och fäste inte alls, så vi fick helt enkelt lita på att vinscharna skulle hålla och att vi skulle få upp maskinen, minns Patrik, som körde borrmaskinen.
Den svåraste platsen var nog en ö norr om Nagu, där vi kämpade i 12 timmar för att få upp maskinen från stranden till byggplatsen.
– Sådant här lär man sig inte på ett eller två år. Vi började med pålning redan för 20 år sedan, så vi har samlat på oss stor erfarenhet, försäkrar Patrik och Jimmy.
– Därför vågar jag också säga att jag kan köra maskinen precis var som helst. Den svåraste platsen var nog en ö norr om Nagu, där vi kämpade i 12 timmar för att få upp maskinen från stranden till byggplatsen, säger Patrik.
– Den bästa belöningen är ändå alltid slutresultatet: när man ser hur stadigt pålarna står och vet med 150 % säkerhet att de kommer att hålla i decennier, sammanfattar Jessica Ranta-aho. – Och av det prydliga resultatet syns det inte ens att vi har varit där..
Även Pentti Maunu, själv företagare med lång erfarenhet, håller med:
– Projektet genomfördes från början till slut på ett mycket professionellt sätt. Vi kunde inte vara nöjdare.