Årsdagen uppmärksammades i liten krets

Hjältegrav
Få på plats då årsdagen uppmärksammades i Pargas. Foto: Mikael Heinrichs

Det var glesare i leden än vanligt i fredags då man vid hjältegraven utanför Pargas kyrka uppmärksammade 80-årsdagen av vinterkrigets slut. Pargas svenska gymnasiums och Paraisten lukios studerande som skulle medverka med textläsning och sång uteblev på grund av det rådande läget.

– Det fanns helt enkelt inga andra alternativ i detta skede. Jag vet hur mycket de hade sett fram emot tillställningen, beklagade sig Pargas reservofficerares traditionsofficer Jorma Ake som istället själv läste upp delar av de texter som gymnasiestuderandena skulle läsa.

Kransnedläggningen sköttes istället av Väståbolands svenska församlings kantor Hanna Lehtonen tillsammans med kyrkoherdarna Harry S. Backström och Juho Kopperoinen.

Samfälligheten beviljar bidrag

Samtidigt redogjorde Kopperoinen också för Pargas kyrkliga samfällighets beslut att ge ett bidrag till resandet av ett minnesmärke i anslutning till begravningsplatsen på Björkö (Koivisto). Det är Koivisto-seura som har stått för utgifterna.

– Det var många Björköbor som kom till Pargas då de tvingades lämna Karelen och därför vill vi vara med och bidra till minnesmärket, säger finska församlingens kyrkoherde Kopperoinen.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*