Året som gått

Året 2019 inleddes med riksdagsvalet som figurerade rätt flitigt i PK:s spalter under årets första månader. Inte mindre än tio kandidater med Pargas som hemort ställde upp – och SFP:s Sandra Bergqvist valdes in efter en rätt så jämn kamp med Barbara Heinonen från samma parti.

Skolflyttar på grund av problem med inomhusluften blev det också. Sunnanberg skola inledde vårterminen 2019 i nya utrymmen i Koupo lägergård där Pargas kyrkliga samfällighet är hyresvärd. Ett arrangemang som båda parter än så länge är tillfreds med.

Paraisten lukio flyttade in med Axxell på Vapparvägen under sportlovet – och till en början var det också frid och fröjd här. Men under slutet av året väcktes en del kritiska röster kring arrangemanget, inte minst då frågan om ett nytt skolcampus togs upp till diskussion på nytt.

Under våren fick Pargas sin första padel-plan i anslutning till golfbanan i Finby, men någon restaurangbåt i Kalkholmen blev det inte. Italienaren Giuseppe Greco fick inte de garantier han hoppats på och staden var inte heller riktigt nöjda med hans tilltänkta koncept. Restaurangbåten som skulle transporteras från Mariehamn till Pargas har i alla fall inte ännu anlänt …
PK har dessutom vid upprepade tillfällen kollat läget i Mariehamn.

En nyhet under sommaren var Saaristo Poker Run-evenemangets satsning på musikunderhållningen och steget mot en fullfjädrad festival – något som Pargas saknat sedan Rowlit in the City -åren.

Arrangemangen visade sig lyckade och kvällsevenemangen sålde slut på biljetterna, vilket förhoppningsvis bäddar för en fortsättning på den fronten.

Under sommaren uppdagades ett större läckage av avloppsvatten från en pumpstation vid Kyrksundet som föranledde simförbud vid stränderna i centrum.

Minister Thomas Blomqvist (SFP) hann besöka Pargas i juli och diskutera bland annat sälskador.

Sensommaren fick otrevliga inslag i och med ofog i Bläsnästrakten som eskalerade till stenar som kastades in genom fönster nattetid.

Däremellan hann man fira Kulturparlament i Pargas med besök bland annat av brittiska kultgruppen Dr. Feelgood i PIUG – som dock inte drog publik som man hade hoppats på.

Samma sak gäller den omtalade expressbussturen 802 mellan Pargas och Åbo som förkortar restiden med uppemot 20–25 minuter i rusningstid. Inte heller den hittade riktigt sin publik.

Vresrosens bekämpning fick Pargasborna att ryta till, då staden meddelade att man går in för att bekämpa arten med hjälp av glyfosat – men bekämpningstalkona som kom till blev inte långvariga och det är ännu öppet hur det blir med utrotningen av den invasiva arten på orten.

Ur turismens synvinkel var sommarsäsongen 2019 lyckad för Skärgårdens Ringväg och Lilla Ringvägen, som faktiskt slog alla tiders besökarrekord i år.

Privat parkeringsövervakning på allmän plats blev en snackis i Pargas i oktober, då Pargas Affär anlitade ett privat företag för att övervaka att besökare håller sig till den tvåtimmarsgräns som med trafikmärke stipulerats redan i flera års tid.

Samtidigt inleddes rivningen av Parkino-huset invid segelrondellen som dokumenterades i en bildserie i PK i december.

Poststrejken och andra strejker tog över rapporteringen mot slutet av året. Poststrejken räckte till slut två och en halv vecka. Under strejken sköttes distributionen av flera dagstidningar, däribland PK, med alternativa metoder för de som inte hörde till den tidiga morgonutdelningen. Bland annat var PK:s e-tidning öppen för alla under strejken, vilket också märktes av i läsarsiffrorna på webben som nästan fyrdubblades under några veckor.

Danaarvet från Houtskär dök upp som gubben i lådan i december – och ser ut att sluta i att staten behåller största delen av arvet oberoende. Varken Bläsnässtranden eller ungdomarna i Houtskär lär gynnas särskilt mycket denna gång.

PK
pku@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*