Archipelagia Golf investerade i 189 solpaneler

två personer framför hus
Archipelagia Golf får numera upp till 12 procent av sin energi från solpaneler. På bilden vd Nina Katajainen och banmästare Jan Österlund.

Den som anländer till golfbanan i Finby noterar kanske de avlånga, glänsande plattorna som ligger på två av husens tak.

Det är sammanlagt 189 solpaneler, som Archipelagia Golf installerade i våras.

– Vi funderade på vad vi kan göra för miljöns bästa, och kom fram till att om det är något vi ska göra så är det det här. Vi har en ganska stor energiåtgång då vi bland annat har bastu, restaurang och bevattningspumpar. Speciellt torra perioder år det åt en hel del energi, säger Nina Katajainen, vd.

Archipelagia Golf har sparat in kring 3 000 euro på elkostnader sedan maj då solpanelerna togs i bruk. Ju mer av den energi som företaget behöver som man får av solpanelerna, desto mindre energi behöver man köpa.

– Återbetalningsperioden är sju–åtta år, säger Katajainen.

Solpanelerna beräknas producera 250 000 kWh per år. Det kan jämföras med att det går åt kring 20 000 kWh per år för ett vanligt egnahemshus.

Panelerna kommer som mest upp till cirka 55 kWp per dygn, vilket anger maxeffekten, förklarar Jan Österlund, banmästare.

– Vi använder all energi själv, vi lagrar ingenting, säger Katajainen.

en telefon
Koll på elproduktionen. Via en app kan man kolla hur mycket solenergi varje solpanel producerar. En del av dem ligger oftare i sol än andra, och produktionen varierar därmed en aning. Regniga dagar är produktionen lägst.

Sedan maj har företaget haft 8 400 kilo mindre koldioxidutsläpp, vilket kan jämföras med att ha planterat 250 träd.

– Förstås kan man argumentera emot och säga att det krävs energi för att tillverka solpanelerna, men om inget händer med dem har vi dem nu i 15–20 år.
Investeringen kostade 40 000 euro, och Archipelagia Golf beviljades även stöd av Business Finland i fjol.
Panelerna har installerats av Pargasföretaget Al-Tec.

Archipelagia Golf fyller 40 i år, då föreningen Archipelagia Golfklubb grundades i oktober 1980.
På lördag firar man med en egen golftävling samt grillfest.
– Egentligen skulle vi ha ordnat evenemang på Malmen, men vi vågar inte göra det nu på grund av coronaviruset. Beroende på läget ordnar vi kanske det i höst i stället.
Golfen har överlag haft ett uppsving och klubben har fått många nya medlemmar under våren.

– Oftast måste man boka bana två veckor på förhand för att rymmas. På golfbanan håller man avstånd från varandra, säger Katajainen.

Av dem som var med i klubben från början finns endast tre kvar: Bo-Erik Palmgrén, Sture Laurén och Stig Kavander. De är med och skriver en historik om klubben.

– De spelar alla golf fortfarande, och det är jätteroligt att de är med, säger Katajainen.

Texten korrigerad 5.8.2020 med korrekt angivna enheter och en precisering om energiförbrukningen.

2 Kommentarer

  1. Det känns som man i artikeln blandar päron o äpplen genom att ange enheter för effekt (kW) när man troligtvis talar om mängden producerad energi dvs kWh. kW är enheten för momentan effekt, en typisk bilmotor för en familjebil har en effekt kring 100kW och en vanlig oljebrännare en effekt på ca 20-25kW. En varmvattenberedare ca 2-3 kW osv,

    Antar dock att det är kWh dvs kilowatt timmar som man talar om i artikeln allmänt? 250000 kW dvs 250 MW. Tex Lovisa kärnkraftverks reaktorer har en effekt på lite drygt 500MW så antar att man inte på golfklubben får ut hälften av detta med 189 solpaneler. 55kW(h?) per dygn låter igen lite för en dylik anläggning.

    Med lite preciseringar skulle det bli en mycket intressant artikel i ett högakruellt ämne.

    • Hej! Tack för din kommentar. Enheterna är nu korrigerade i texten. Mvh, Carina, PK

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*