Apan Anders till Pargas – med Pettson och Findus!

Samuel Karlsson, Julia Högnabba och Anders ”Apan Anders” Grönroos startar turnén i morgon. Foto: Laura Nordin

Apan Anders, alltså Anders Grönroos, har underhållit barn redan i 24 år. Han säger att det är någonting som man aldrig blir trött på.

– Jag får inspiration då jag hör barnens glada prat där bakom scenen, och då jag spelar för dem och de lever med – dessutom så har vi alltid något nytt att erbjuda, till exempel nu på sommarturné, när jag har Pettson och Findus med mig.

Med Pettson och Findus menar han Teaterhögskoleutbildade Samuel Karlsson och Julia Högnabba, vars teaterföreställning “Findus flyttar ut” också hör till showen. Hela showhelheten hör till Apan Anders “Barnens estrad” -projekt, som erbjuder olika slags evenemangsupplevelser för barn.

Karlsson och Högnabba berättar att de har en speciell relation till Pettson och Findus – så som många andra finländare, förstås. Högnabba har skrattat med karaktärerna som barn och tyckt om deras dynamik, och Karlsson har fascinerats speciellt av de fina illustrationerna.

– Vi har ett team av proffs som har arbetat med oss: Minna Ihalainen och Lasse Andersson har gjort scenografin, och dramatikern Kristian Lindroos har plockat lite ur olika Pettson och Findus -böcker, säger de.

Huvudstoryn är ändå ‘Findus flyttar ut’, en ganska nyligen utkommen bok i serien, som faktiskt gjordes först till en teaterpjäs.

Mångsidig upplevelse

Apan Anders konsert kommer att ta ungefär 15 minuter och teaterföreställningen drygt 30 minuter. Tiderna är planerade så att barn från 2–3 års ålder orkar följa dem, men showen i sig är menad för barn i alla åldrar. Dessutom finns det mycket interaktion i föreställningen – barnen får röra sig och leva med med hela kroppen.

Efter föreställningen finns det möjlighet också till mycket annat roligt: pyssel, ansiktsmålning och servering.

– Man kan komma med sina föräldrar, mor- eller farföräldrar, faddrar, vem som helst – och alla föreställningarna äger rum inomhus så man behöver inte ens vara rädd för regn!, säger Anders Grönroos.

Turnén sträcker sig ut ända från Åbolands skärgård till Österbotten och börjar från Nagu den 1. juli – Pargasbarn får passa på på måndag den 2. juli.

– Det bästa med föreställningar av det här slaget är att man aldrig vet hurdant gensvar vi får – varje föreställning är annorlunda! säger alla tre.

Finurliga detaljer i storyn

Karlsson och Högnabba berättar att det i pjäsen också finns mycket som är intressant för vuxna – texten är väldigt finurlig och innehåller även detaljer som kanske bara lite äldre kan märka.

– Och det är mycket musik med också – inspelad med olika instrument.

Storyn i Pettson och Findus börjar med att Findus har fått en ny säng och tycker om att hoppa i den – lite för mycket, anser sura Pettson. Då flyttar Findus ut till ett dass, men det blir inte riktigt bra heller – båda kompanjonerna känner sig obekväma och börjar så småningom sakna varandra.

Grönroos berättar i sin tur att han kommer att spela sina största hittar och kanske någon ny låt också.

– Det är alltid lite speciellt med sommarturnéer, det är så fint med bra väder och ljuset, säger han med tindrande ögon.

Barnfest-sommarturnén börjar 1.7. i Nagu och fortsätter i Pargas Lillholmen 2.7. Mera information hittar du på nätet: https://www.estrad.fi/barnensestrad/aktuellt/barnfest.

Laura Nordin
laura.nordin@aumedia.fi