Äldre får hjälp med att ringa videosamtal — Grannas i Nagu har fått surfplattor

Erna Svahnström på äldreboendet Grannas i Nagu bekantar sig med surfplattan. Foto: Casper Aalto
Erna Svahnström på äldreboendet Grannas i Nagu bekantar sig med surfplattan. Foto: Casper Aalto

Projektet Recycle IT där gymnasieelever i Pargas ger seniorer IT-handledning har utvecklat sin verksamhet i och med coronakrisen.

Nyligen fick äldreboendet Grannas i Nagu ta emot ett par surfplattor så att de boende ska kunna ringa videosamtal till sina anhöriga.

Pasi Holmberg, som är projektledare för Finlandssvenska ungdomsförbunds projekt Recycle IT, säger att det viktigt att de äldre får hjälp med att vara i kontakt med sina anhöriga.

Projektet samarbetar kring surfplattorna med Partel, Röda Korsets projekt ”Vi ses i byn” och Sparbanksstiftelsen i Nagu.

Anpassade för äldre

– Surfplattorna är anpassade och inställda så att de äldre på ett enkelt sätt ska kunna ringa videosamtal, säger han.

Planen är att motsvarande koncept ska kunna spridas också till andra äldreboenden.

Inom ramen för projektet Recycle IT har de gymnaiseelever som har utbildats som IT-handledare för seniorer hållit ungefär 250 personliga handledningsträffar under ett år.

På grund av restriktionerna för att bromsa spridningen av coronaviruset kan handledarna inte träffa seniorer som behöver datorhjälp för tillfället.

Handledning på distans

I stället ger man handledning på distans i mån av möjlighet.

– Just nu är det många som behöver hjälp med videosamtal, då de inte får kontakt som de vill. Vi har gjort manualer för seniorer med bilder, som visar var man ska klicka och var man ska skriva sitt namn till exempel, säger Holmberg.

För tillfället jobbar åtta gymnasieelever som IT-handledare efter att ha klarat av den teoretiska och praktiska biten av handledarutbildningen, som ger dem gymnasiepoäng. Efter avklarad kurs kan de välja att fortsätta jobba som handledare och får då lön för sitt arbete.

I höst utbildas nio nya handledare

I höst utbildas nio nya handledare. Sex av dem är sådana som börjar gymnasiet då.

Handledning kan fås både på svenska och finska.

IT-handledningen är avgiftsfri för seniorerna, tack vare att projektet har ett flertal samarbetsparter som till exempel Partel, som sköter bokningarna, Pargas stad, Folkhälsan, stadens äldreråd och pensionärsföreningarna.

Den som vill boka IT-handledning av ungdomarna i Recycle IT kan ringa Parcall på 02-4545 410.

Carina Holm

carina.holm@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*