Albin Granlund drömmer om ett EM-slutspel

Hoppas på EM. Albin Granlund hoppas på ett EM-slutspel för landslaget. Foto: Timo Järvenpää

Landslagets starka höst i Nations League såg till att väcka något av en fotbollsboom i landet. Dessutom blåste den liv i drömmen om ett avancemang till ett slutspel, nämligen EN 2020. En av spelarna som var med under hösten var Piffenfostrade Albin Granlund.

– Visst lever drömmen om EM. Jag hoppas få vara med på den här resan ända till slutstationen och jag hoppas vi som första finländska herrlag tar oss till ett slutspel, säger Granlund.

Långa vägen

Han har inte på över tio år representerat sin moderklubb. Efter att Granlund lämnade Piffen spelade han division 2- och division 3-fotboll med ÅIFK. Efter det bar det iväg till Rovaniemi där det blev fyra säsonger med division 1- och ligafotboll innan flytten till IFK Mariehamn och fyra år senare till Allsvenska Örebro SK.

Tiden i Mariehamn var på alla vis en fullträff för Granlund. Cupsegern i Rovaniemi fick en fortsättning då IFK Mariehamn vann cupen 2015 och finska mästerskapet 2016. Efter det blev det Champions League-kval mot Legia Warszawa och en plats i A-landslaget.

– Åren i Mariehamn var goda. Jag var ingen desto mer känd spelare då jag flyttade dit, men det kändes rätt från första början. Jag kände att jag passade in, minns Granlund.

Mariehamn en fullträff

Under de fyra åren hände mycket också utanför planen, då Granlund träffade sin flickvän i Mariehamn. IFK:s förra säsong fick honom dock nedstämd.

– Vad gick egentligen fel? En bra fråga som det är svårt att svara på. Skadan på (Gabriel) Petrovic i säsongens första match var förstås ett tungt avbräck. Kanske laget förändrades för mycket, då den tidigare truppen hade varit intakt rätt så länge. IFK släppte för många enkla mål och lyckades inte göra mål trots spelövertag. Men nu ser det igen bättre ut, konstaterar Granlund.

Då jag sommaren 2015 intervjuade Granlund i en hotellobby i Mariehamn, drömde han om spel utomlands. För ett år sedan förverkligades den drömmen, då Örebro kom med ett kontraktsförslag i slutet av november.

– Jag hade redan fått ett bra erbjudande från SJK, men då ÖSK hörde av sig behövde jag inte fundera särskilt länge. Jag ville flytta till Sverige och efter att jag besökte klubben var det klappat och klart, berättar Granlund.

Högre nivå i Sverige

En lindrig skada spolierade Granlunds säsongsinledning, men efter att han knep en plats i öppningselvan blev det 20 Allsvenska matcher varav 14 i öppningen. Några mål blev det däremot inte, men å andra sidan har Granlund inte heller tidigare utmärkt sig som målskytt. På åtta säsonger i den inhemska ligan har han gjort endast två mål, varav ett mot Inter.

I Örebro spelade Granlund denna säsong i en offensiv wingback-roll på vänstra sidan trots att högerkanten är mer naturlig för honom. Hur är det riktigt, skiljer sig nivån på fotbollen i Sverige så mycket från den finska som det sägs?

– Visst är nivån högre. I Sverige finns det ett helt lag med bättre spelare, men skillnaden är inte så stor som det påstås. Det taktiska kunnandet är på en helt annan nivå och jag har lärt mig mycket. Emellanåt är speltempot verkligen lågt, men då det händer saker så händer det fort, säger Granlund.

Den största skillnaden mellan länderna syns förstås i fotbollskulturen, som i Sverige är på en helt annan nivå. Och visst är ju lönenivån också aningen bättre i Sverige.

– I själva verket är min lön inte så mycket bättre än i Finland. Det är kul att få spela på stora stadion då vi möter lag som AIK, Hammarby, Djurgården och Malmö med flera på bortaplan, fortsätter Granlund.

Trivs i Örebro

Han trivs också i Örebro som stad. Kulturen påminner i själva verket rätt mycket om Finland, frånsett språket då. Att flickvännen är med i Örebro gör inte saken sämre.

Granlund har två år kvar på kontraktet med Örebro. Hans främsta målsättning de kommande åren är att fortsätta utveckla sitt eget spel.

– Jag kunde vara en ännu bättre spelare och en riktigt bra Allsvensk spelare. Det skulle inte skada att också lyckas framåt litet bättre, och förstås har jag som en målsättning att få fortsatt förtroende i landslaget.

Motiverad att gå vidare

Trots det drömmer Granlund ännu om spel i en ännu högklassigare serie i något skede.

– Jag är verkligen motiverad att gå framåt i karriären, säger han.

Fastän Granlund varit borta från Pargas i över tio år har han inte glömt sina Piffen-rötter. Förra januari besökte han Piffens P07-juniorer och tränade tillsammans med dem. För tre år sedan var han glad över att Mathias Lindström återvänt till klubben och han tycker lika om Stefan Strömborgs comeback i Piffen.

– Det är verkligen bra för Piffen att ”Stefu” kom tillbaka. Han gjorde ett verkligt bra jobb senast och skapade en egen identitet i klubben. Nu gäller det att bygga vidare på det, säger Granlund.
Tiden får utvisa hur det går med drömmen om ett EM-slutspel och en flytt till en ännu större liga. Alla förutsättningar för det finns.

Timo Järvenpää
timo.jarvenpaa@parnet.fi
översättning Mikael Heinrichs