Akrylnaivism à la Sam Fröjdö på Café Hallonblad

Trivs också med penseln. Sam Fröjdö är bekant från musiksammanhang, nu har han första gången ställt ut tavlor. Foto: Anja Kuusisto

Han är mest känd som musiker, kompositör och körledare, men under februari månad har allmänheten också kunnat ta del av hans konstverk på Café Hallonblad. Sam Fröjdö trivs med penseln i hand – och har i själva verket gjort det redan i några års tid.

Men den här utställningen som går under namnet ”Akrylnaivism” är hans första publika utställning någonsin. Vernissagen hölls redan för ett par veckor sedan, den 8 februari, men tavlorna kan ses ända fram till den 28 februari enligt caféets öppettider.

För att få ihop utställningen har Fröjdö fått lov att låna in en del av tavlorna från privata hem, eftersom en stor del av dem redan sålts.

– Kunderna har mest funnits i den egna vänkretsen, det här är första gången jag offentligt visar några tavlor. Att ställa ut i ett café är bra, dels för att jag inte är någon riktig konstnär som skulle platsa i ett galleri, dels för att i ett café blir tavlorna garanterat sedda, säger han.

Manskör. För tillfället leder inte Sam Fröjdö någon kör, men motivet är bekant för honom. Foto: Anja Kuusisto

Fröjdö betonar att han är amatör vad gäller bildkonst. Hans profession är musiken.

En arbiskurs i oljemålning har han gått och gillar också croquis, men han målar med akrylfärger.

– Jag målar hemma och då är akryl mer praktiskt, mindre klottigt än olja helt enkelt. Färgstarka är de, ja, jag älskar färger.

Motiven är ofta fåglar, djur och natur. En innergård som ger själen frid, ett självporträtt och en manskör har också smugit sig med.

– Jag kallar den här stilen akrylnaivism, jag tycker om naivismen, går gärna på konstutställningar med verk i den stilen.

Fröjdö publicerar konstrelaterade inlägg på Instagram under namnet @artbysamfrojdo.

PK
pku@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*