Vuokko och Reijo lämnar nu nattlivet bakom sig – efter mer än 30 år

Vuokko Laiho gör sista helgen bakom disken. Foto: Mikael Heinrichs

Vuokko Laiho har sålt Pub Pireus till nya ägare – och portieren Reijo Laine gjorde redan sitt sista arbetspass.

– Jag kom nyligen upp till 13 år på det här stället och har haft Pireus sedan februari 1993. Innan det fungerade jag som ansvarig på Pireus i fem års tid, så det blir över 30 år totalt, konstaterar Vuokko Laiho som nyligen sålt affärsverksamheten.

Nya tag från nästa vecka

Den här lördagen är den sista i gammal regi och efter det tar nya krafter över. Tanken om att sälja har mognat fram sakta mak – och efter att beslutet fattades kring midsommar har det hela gått framåt med rätt raska steg.

– Det började helt enkelt kännas som att jag inte orkade eller klarade av att utveckla verksamheten längre. Jag hänger inte heller med på nätet och det finns också personliga orsaker med i bilden, säger Vuokko Laiho som fick sitt första barnbarn för ungefär fyra år sedan.

Mest av allt kommer hon i alla fall att sakna de trogna kunderna som har blivit något av familjemedlemmar under åren.

– Jag kommer garanterat att gråta en skvätt på lördag då det ska stängas. Jag har aldrig tidigare varit med om att lägga ner en verksamhet, inte ens då vi flyttade hit till det nuvarande stället hade vi stängt längre än natten mellan söndag och måndag.

Trettio år är en lång tid

Under trettio år har ett och annat förändrats på pubsidan. Förr fanns det gott om kunder också dagtid och många kom in på kaffe eller en bit mat. Laiho ser att den traditionella pubkulturen håller på att dö ut i Finland.

– Förr kom man hit och umgicks, inte alls nödvändigtvis med ett ölstop framför sig. Det sociala umgänget var en viktigare del förut.

Ingen av de i dagsläget tre anställda på Pireus fortsätter i den nya ägarens tjänst.

– Vår medelålder ligger kring 60, så det är nog dags att lämna över. Jag hoppas verkligen att kunderna tar väl emot de nya ägarna, säger Laiho som jobbat i princip hela livet i restaurangbranschen.

Sista av sitt slag?

I och med ägarbytet kommer en annan era till sitt slut, då portieren Reijo Laine hänger upp rocken för gott efter 35 år i Pargas. Han har i själva verket redan gjort sitt sista arbetspass förra lördagen.

Han gick i pension från sitt egentliga jobb vid underhållsenheten i Åbo hamn för sex år sedan, men nu lämnar han också krogdörren.

Reijo Laine fyller 70 om en knapp månad – och nu räcker det med nattlivet. Foto: Mikael Heinrichs

– Jag fyller 70 om en knapp månad, så det känns helt rätt. Knappast hade jag hållit på så här länge om jag inte tyckt om mitt jobb, säger han.

Han kommer fortfarande ihåg datumet då han gjorde sitt första arbetspass i Pargas. Det var den 17 juni 1983.

– Då var det snack om att jag skulle hjälpa till över sommaren, men det blev ju litet mer än så, skrattar han.

– Jag lovade en gång i tiden åt Vuokko att jag skulle finnas med i bilden så länge hon driver stället och jag höll mitt löfte. Jag känner väl fyra generationer av Pargasbor vid det här laget, säger han.

Någon har alltid nu och då föreslagit att Laine skulle skriva memoarer om sina år vid dörren, men det blir det inget av.

– En grej med det här jobbet är att man har tystnadsplikt mot sina kunder, vi kan snacka om allt mellan himmel och jord – och har också gjort det. Men de diskussionerna stannar mellan fyra öron, så är det, slår Laine fast.

Då bilden ska knäppas drar det igen ut på tiden. En yngre kille kommer fram till Reijo och ger honom en ordentlig kram. Det är verkligen slutet på en era.

Pireus håller öppet som vanligt ännu denna vecka. Vuokko Laiho bjuder på kaffe med dopp på fredag mellan klockan 14–18.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*