Vissa bitar lever vidare, vissa inte

Knyter samman. Oliwer Bäcklund som de senaste två åren fungerat som projektledare för RIBS-projektet i Finland sammanfattade projektet. Foto: Mikael Heinrichs

RIBS-projektets sammanfattande seminarium hölls förra veckan i Pargas.

Då projektledaren för den finländska – eller i praktiken åboländska – delen av projektet, Oliwer Bäcklund, knyter ihop de gångna åren räknar han till sammanlagt 250 olika aktiviteter som ordnats.

– Vi har hållit workshops både nationellt och internationellt, arrangerat studerande- och lärarutbyten samt aktivitetsläger på olika håll. Sammanlagt har över 2 400 ungdomar engagerats.
Från Åboland har nästan 500 unga deltagit.

Gemenskap och visioner

Två av ungdomarna är Mauritz Eklund, ursprungligen Nagubo men nu bosatt i Åbo och Matilda Koskinen från Kimitoön.

Eklund har deltagit i fyra läger, Koskinen i fem. De räknar upp Ösel i Estland, Lappo på Åland, Fårö på Gotland och Stockholm som de båda deltagit i. Dessutom deltog Koskinen i det avslutande lägret på Föglö i maj i år.

– Gemenskap är kanske det första ord jag kommer att tänka på från RIBS-tiden, säger Koskinen.

– Vi har lärt oss att samarbeta på ett helt annat sätt än man gör i skolan.

Eklund håller med och lyfter fram framtidsvisioner som sitt ledord från RIBS-tiden.

– Vi har lärt oss att det finns andra sätt att närma sig saker och ting än de traditionella och att företagande kan vara så mycket mer, säger Eklund.

Båda har knutit kontakter med unga från andra regioner och kommer fortsättningsvis att hålla kontakten med de nätverk de skapat under projektets gång.

Rörlig bild i fokus

Som projektets namn – Rolling Images in Business Startups – säger har det handlat rätt mycket om rörlig bild, det visuella och också musik.

Ungdomarna har producerat flera filmer inom ramen för projektet – och för fem Pargasungdomar gav projektet också ett sommarjobb i samarbete med Pargas stad som uppdragsgivare.

De fem ungdomar som efter intervjuer fick jobbet har producerat en fyra minuter lång film som staden kommer att använda i sin marknadsföring.

Filmen fick sin premiär under Parkkino-filmfestivalen i Pargas för drygt två veckor sedan och kommer under hösten att publiceras i stadens olika marknadsföringskanaler.

Paraisten lukio -studeranden Jaakko Meyn var en av ungdomarna som sommarjobbade med filmen – och han berättade om sina erfarenheter.

– För mig var det här ett alldeles ypperligt sommarjobb och jag lärde mig massor. Framför allt var det lärorikt att få gå igenom en riktig rekryteringsprocess med arbetsintervjuer, vilket man inte ofta får chansen att göra då det handlar om sommarjobb, konstaterar han.

Den mest utmanande delen i filmprojektet – förutom vissa långa arbetsdagar – var enligt honom efterbearbetningen. Dels var det utmanande för att alla fem i gruppen inte kunde jobba med det samtidigt och dels för att det fanns så många lösa trådar att samla ihop.

Get the Deal i höst igen

En av de synligaste delarna som projektet varit med om att förverkliga var entreprenörskapstävlingen Get the Deal som ”lånades in” från Pargas svenska gymnasium och förverkligades i internationell version i Stockholm förra hösten.

– Nu återgår tävlingen igen till oss och vi kommer att ordna en ny regional upplaga i början av oktober i Pargas, berättar Sara Enroth-Nyman från PSG som fungerar som koordinator för tävlingen.

Några konkreta resultat som projektet fört med sig är samarbetet mellan Pargas svenska gymnasium och S:t Eriks gymnasium i Stockholm samt ett kompendium med ett utkast för en läroplan inom entreprenörskap och en manual i hur man kan arrangera en egen version av Get the Deal-tävlingen.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi