Vad du än tror så har du rätt

I mitt stora klumpiga nyckelknippe, bland alla gråa tråkiga nycklar, hänger en blåmålad nyckel med gulddetaljer. För att vara mer specifik skall nyckelns utsmyckning föreställa EU:s flagga. Den här nyckeln betyder mycket för mig.

Det var min första egna hemnyckel, något mamma och pappa otaliga gånger förklarade för mig att är ett enormt ansvar. Nyckeln passade även till vår sommarstuga, det absolut viktigaste och tryggaste stället för mig i hela vida världen. Ett ställe där jag nu, omsluten av en höststorm, skriver den här kolumnen.

Så för mig var det ingen fråga om saken då låssmeden lät mig välja mellan ett antal olika nycklar. Den skulle vara målad som EU:s flagga, som den största och viktigaste organisation jag kände till.

Kom ihåg: Vad du än tror att du kan eller inte kan så har du rätt.

Jag höll hela min värld i min hand, och som mina föräldrar så tydligt förklarade åt mig så hade jag nu ansvaret.

Det var verkligen där och då jag fick nyckeln till hela min värld och min framtid… ja, till resten av livet. Där och då som jag sakta men säkert började få leva mitt egna liv och komma och gå som jag ville, ta mina egna beslut, lära mig leva med konsekvenserna och forma min framtid.

Oavsett din livssituation kan du förändra ditt liv beroende på hur du väljer att reagera och agera. Samma situation kan ses från många olika vinklar och valet hur du agerar och vad du bär med dig från situationen är helt ditt egna.

Precis som jag fortfarande bär med mig den där nu slitna blåa nyckel så bär jag fortfarande även med mig nyckeln till min egen framtid. Nyckeln till framgång, välmående samt min egna och andras lycka. Jaget.

Tanken styr våra beslut och vårt agerande, ofta mer än vad vi tror och vill erkänna. Detta betyder även att negativa tankar begränsar oss, bygger murar och låser dörrar. Faktum är att studier visar att 80 % alla tankar vi tänker om oss själva är negativa.

Men detta är något du kan påverka. Vi människor tänker ungefär 65 000 tankar varje dag och av dem är ca 95 % samma som dagen därpå. Detta betyder att vi tänker ungefär 3 500 nya tankar varje dag. Tankar som antingen kan stärka vårt självförtroende och öppna dörrar eller låsa dem.

Valet är ditt. Inom oss har vi en universalnyckel som kan öppna precis vilka dörrar som helst så länge vi tror på oss själva.

Och precis som mina föräldrar förklarade för mig då dom överräckte nyckeln så ligger ansvaret nu helt och hållet hos mig, det är upp till mig om jag förvaltar det här ansvaret rätt eller fel. Det är upp till mig vad jag gör med alla de möjligheter och val livet ger mig. Det är upp till mig att våga lita på mig själv, att ta offensiva beslut och våga tro på att min nyckel är tillräcklig. För med rätt attityd och lite spelöga är den det, min nyckel kan öppna precis vilken dörr som helst.

Kom ihåg: Vad du än tror att du kan eller inte kan så har du rätt.

Oliwer Bäcklund
entreprenör

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*