”Vad drömmer Pargasborna egentligen om?”

Ett drömspel. Teaterensemblen i sin helhet kommer att diskutera med Pargasborna om deras drömmar i morgon fredag vid K-affären. Affisch: Samuel Salminen.
Ett drömspel. Teaterensemblen i sin helhet kommer att diskutera med Pargasborna om deras drömmar i morgon fredag vid K-affären. Affisch: Samuel Salminen.
Fragmentariskt. Annorlunda. Utmanande.
Allt detta och mycket till kan man säga om drömmar och pjäsen ”Ett drömspel” som alltså är Teaterboulages höstsatsning i år. En av de bärande rollerna görs av Jani Lastuniemi som tillsammans med sina kolleger i ensemblen i morgon kommer att tenta Pargasbor utanför K-affären.
– Det kan vara på sin plats att förvarna folk om att vi kommer att vara där. Tanken är att vi vill veta litet om vad Pargasborna drömmer om. Vi kommer att intervjua folk som är med på noterna och filma dem för en kort trailer som kommer att visas i samband med pjäsen som har sin premiär den 22 oktober, säger Lastuniemi.
Ursprungligen hade man planerat att vara på plats i sina rollkläder, men beslöt sig för att skippa den idén av rent praktiska skäl. Rollkläderna är helt enkelt inte skapta för några futtiga värmegrader i senhöstens Pargas.

Tanken är att vi vill veta litet om vad Pargasborna drömmer om.

Meningen är att den färdiga videosnutten kommer att visas i foajén i Piug innan själva pjäsen börjar. Man kan njuta av serveringen medan man ser videosnutten, eftersom pjäsen ges som en enaktare utan paus.
– Det har varit oerhört kul att jobba med den här ensemblen och pjäsen. Ingeborg Spiik som också medverkar har i tjugo års tid sysslat med drömtydning och -tolkningar, vilket kom väl till pass då vi med ensemblen hade en stughelg i september och snackade kring våra egna drömmar, berättar Lastuniemi.
Hur pass öppna för inviten att samtala om sina drömmar Pargasborna kommer att vara vågar Lastuniemi inte ta ställning till. Men han hoppas på det bästa, också då det kommer till vädret.
Axel och Anton Mattsson kommer att sköta filmandet medan skådespelarna sköter intervjuerna.
– Eventuellt blir det en dramatiserad video där skådespelarna läser upp publikens kommentarer, det återstår ännu att se. Allt hänger på hur det hela faller på sin plats, säger Lastuniemi.
Idén med att involvera sin presumtiva publik kommer egentligen från det tidigare projektet med Systrarna Snövit som Teaterboulage satte upp i början av 2011. Affischen till den pjäsen byggdes på flera hundratals fotografier av kvinnor, som sedan projicerades på en silhuett av en gravid kvinna.
– Pjäsen i sig är mycket fragmentarisk och rent ut sagt ologisk, så det passar bra med en hop lösryckta drömmar som egentligen saknar samband men har drömmen som gemensam nämnare, säger Lastuniemi.
Det här blir andra gången som Teaterboulage tar sig an Strindberg. Hemsöborna sattes upp sommaren 2009 på Lillholmen och Ingmar Bergmans Höstsonaten var aktuell hösten innan det. Nu är det Henrik Grönroos som står för regin.
Med höstpjäserna har Teaterboulage oftast sökt variation och riktat sig till en aningen annan publik än med de mer komik- och revybetonade pjäserna man satt upp andra tider på året. Båda fyller sin funktion – att bredda intresset för teater på orten och erbjuda en mångsidig repertoar.
– Det gäller att hela tiden vara på alerten och utmana både sig själv som skådespelare och publiken som kommer för att se pjäsen. Den här är garanterat absurd och annorlunda, men samtidigt sjukt rolig. Om man som dräktdesignern Jaakko Mäkinen lyckas med konststycket att kombinera Strindberg och ett par crocs-sandaler har man nog träffat rätt, skrattar Lastuniemi.
Tematiken är aktuell än i dag, trots att pjäsen ursprungligen skrevs år 1907. Drömmar blir ju aldrig ”gamla” i sig och man har valt att fokusera också på aktuella teman.
Scenen i kultursalen kommer att vara större än den brukar, medan läktaren krymper till omkring 50 stolar. Det ställer sina krav på skådespelarna, särskilt då man inte kommer åt att ”flytta in” i Piug förrän i slutet av nästa vecka, mindre än en vecka innan premiären.
– Förberedelserna började i juli och repetitionerna i augusti. Vi har övat en del i Pjukala och nu börjat öva också i Piug, säger Lastuniemi.
Han utlovar också en visuellt tilltalande pjäs, där allting kanske inte är precis vad det ser ut att vara. Man jobbar mycket med olika nivåer, också då det kommer till scen- och läktararrangemangen.
– Att vi nu har unga Alexandra Granberg, Linus Lassus och William Stocks med som alla varit mina teaterelever i tiden är ett bevis på de starka teatertraditionerna och engagemanget i Pargas, intygar Lastuniemi.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi