Sexuella trakasserier på tapeten i föreläsningsseriens premiär

Malin Gustavsson inleder föreläsningsserien nu på onsdag. Pressbild

Flera aktörer samarbetar kring en serie föreläsningar under vårterminen. Föreläsningsserien är ett samarbete mellan Folkhälsans mottagning för barn och unga i Åboland, Hem och skola-föreningen vid Sarlinska skolan och Pargas svenska gymnasium samt Ung i Pargas (Pargas stads ungdomsarbete).

Dessutom har ungdomsledare från Väståbolands svenska församling och skolkurator samt skolhandledare från Pargas suttit med i samarbetsgruppen.

Gustavsson först ute

Petra Boman som är enhetsansvarig och neuropsykolog på Folkhälsans mottagning för barn, unga och familjer i Åboland har fungerat som kontaktperson för hela föreläsningsserien som inleds på onsdag i Sarlinska skolans auditorium.

Då kommer Malin Gustavsson, expert i jämställdhet och likabehandlingsfrågor vid Ekvalita, att föreläsa under rubriken ”Sexuella trakasserier – hur kan du tala om det med ditt barn”.

– En del av oss som är med och ordnar är föräldrar till tonåringar eller arbetar med tonåringar. Idén föddes av att vi hörde talas om en annan kommun som hade ordnat liknande kvällar och till slut hade föräldrarna blivit lite av en sammansvetsad grupp som kunde dela och stödja varandra i föräldraskapet. Vi tänkte det skulle vara fint om föräldrar här i Pargas också kunde få uppleva en sådan gemenskap, säger Boman.

Trakasserier också i Pargas

Senast i samband med händelserna i Uleåborg som uppdagades i slutet av förra året blev sexuella trakasserier av unga ett hett samtalsämne.

Enligt en enkät som genomförts i Sarlinska skolan finns det också ungdomar i Pargas som känner sig trakasserade – både flickor och pojkar.

Men samtidigt handlar det om svåra saker att ta upp hemma med sina egna barn. Det är just på den punkten föreläsningen kan bidra med en hjälpande hand för eventuellt vilsna föräldrar som inte vet hur de ska föra upp saken på tal.

Den inledande delen är ju dessvärre verkligen högaktuell nu, tror ni att det kommer att bidra till ett ökat intresse?

– Eventuellt har debatten i medierna senaste tiden väckt känslan hos föräldrar och vuxna om hur viktigt det är att prata om sexuella trakasserier med sina barn, vad man kan tala om och hur. Överlag är vår förhoppning att föräldrar bättre skall känna att de har redskap för att våga närma sig sin tonåring också i känsliga ärenden och kunna förmedla till sin tonåring att man som vuxen finns här om det behövs, vad det än gäller, säger Boman.

Föräldrar vill gärna ha stöd

Föräldraföreningen vid Sarlinska skolan och Pargas svenska gymnasium är medarrangör för den första föreläsningen – och föreningens ordförande Sanna Kokkala håller med om att ämnet är väldigt aktuellt.

– Jag tror att varje tonårsförälder gärna vill ha någon form av stöd och hjälp med hur man riktigt ska inleda en sådan diskussion där hemma, säger Kokkala.

Föreläsningsserien består av fem skilda föreläsningar med olika teman och olika experter under vårens lopp. Föreläsningarna är avgiftsfria och kräver ingen förhandsanmälning. I samband med föreläsningarna ordnas traktering med kaffe och smått tilltugg.

Föreläsningarna i serien

  • 30.1 ”Sexuella trakasserier – hur kan du tala om det med ditt barn”, Malin Gustavsson (Sarlinska skolan)
  • 27.2 Paneldiskussion kring tonåringars fritid i Pargas, Patrik Nygrén, Fia Isaksson m.fl. (Sarlinska skolan)
  • 20.3 ”Att leva med ADD – utan att veta om det”, Anton Plogman (Folkhälsanhuset i Pargas)
  • 17.4 ”Älskade förbannade tonåring”, Sabina Westerbäck, Petra Boman (Folkhälsanhuset i Pargas)
  • 8.5 ”Älskade förbannade förälder – att vara förälder till en tonåring”, Sabina Westerbäck, Petra Boman (Folkhälsanhuset i Pargas)

Samtliga föreläsningar börjar klockan 17.30.

Finns det planer och tankar på flera motsvarande föreläsningsserier?

– Absolut, om det här visar sig vara av intresse för föräldrar så vill vi gärna fortsätta och ordna nya träffar redan under hösten. Vi önskar alla föräldrar varmt välkomna, säger Boman.

Den första föreläsningen onsdagen den 30 januari inleds klockan 17.30. Sarlinska skolans matlagningsklubb står för trakteringen från klockan 17 framåt.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*