Röda Korset-frivilliga ordnar julcafé i Humana

Öppnar julcafé. Stig Hågensen och Sirkka Koivunen håller öppet för alla i Röda Korsets verksamhetslokal Humana under juldagen. Foto: Mikael Heinrichs

Då Röda Korsets Åbolands distrikt tidigare i höst puffade på lokalavdelningarna i hopp om att någon skulle nappa på tanken att öppna ett julcafé i trakten var det endast Pargasavdelningen som nappade på. Julcaféer i Röda Korsets regi har arrangerats sedan 2016 och i år ordnas det caféer på sex orter: Helsingfors, Esbo, Borgå, Tammerfors, Lojo – och Pargas.

– Det behövdes inte många sekunder innan Stig (Hågensen) svarade att vi nog ställer upp i Pargas. Tanken är att erbjuda de ett ställe dit man kravlöst kan komma och tillbringa litet tid och hitta nån att prata med under julhelgen, som ofta kan vara tung för många, särskilt de som är ensamma, säger Sirkka Koivunen som ansvarar för den mångkulturella verksamheten inom Röda Korsets Pargasavdelning.

Självklart att ställa upp

För Hågensen, ursprungligen från Norge, kändes det naturligt och självklart att ställa upp. Han ansvarar för hemlandshjälpen inom Pargasavdelningen och håller i egenskap av det bland annat i trådarna för mathjälpen som Röda Korset står för i Pargas.

– För mig ligger de svagare i samhället väldigt nära hjärtat, så jag tvekade inte. Egentligen var det bara finskan jag funderade över, eftersom min finska är vad den är. Men då jag frågade Sirkka om hon också kunde tänka sig vara med behövde inte heller hon fundera särskilt länge, säger Hågensen.

Man har låtit trycka upp en flyer som distribueras bland annat via de svensk- och finskspråkiga församlingarna samt socialtjänsten.

– De vet vem som hör till målgruppen. Dessutom har vi satt upp en del affischer i butiker i centrum, berättar Koivunen.

Öppet för precis alla

Julcafét i Röda Korsets verksamhetslokal Humana, som i höst flyttade till Strandvägen 16, håller öppet på juldagen den 25 december mellan klockan 14 och 20. Att man nu har en lokal i stadens absoluta centrum gör den här typen av arrangemang mycket lättare att ordna.

– Jag vill understryka att caféet är öppet för precis alla. Det blir kaffe, te, litet smått tilltugg och dessutom ska vi ordna med någon form av underhållning. Jag tror att det finns ett behov av den här typens verksamhet, särskilt då de flesta andra ställena är stängda under juldagen, säger Koivunen.

Beroende av donationer

Julcaféerna grundar sig helt och hållet på frivillig verksamhet och är avgiftsfria. I Pargas har S-market donerat varor till julcaféet.

– Vi kommer också att baka julstjärnor och det blir säkert också glögg, smörgåsar och frukt med mera, säger Hågensen.

Om caféet visar sig lyckat kan det mycket väl bli en fortsättning nästa år. Man har också funderat på möjligheten att ordna café till exempel under midsommaren.

– I Berghäll i Helsingfors hade man 38 besökare första året man ordnade julcafé, men inte väntar vi oss några enorma besökarströmmar. Om vi blir sju gäster totalt är vi redan nöjda, men hoppas förstås på ännu fler, säger Koivunen.

Det finns ett behov

Från Röda Korsets sida har man insett att caféerna verkligen fyller en funktion.

– Caféerna har spridit sig till flera orter, vilket tydligt visar på att det finns ett behov. Julcaféerna är samtidigt en signal om att ingen behöver vara ensam på julen, säger koordinatorn för social välfärd Maaret Alaranta vid Finlands Röda Kors.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*