Prokrastinering

Konsten att senarelägga eller undvika planerade och produktiva handlingar. Man ersätter medvetet viktiga aktiviteter med aktiviteter som ger en snabb stimulering, t.ex. dagdrömmande, skrollande på Instagram, eller i mitt fall en TED-talk om just prokrastinering. Ja, jag inser ironin i det.

Prokrastinering i allmänhet och TED-talken i synnerhet är orsaken till att jag nu, då jag nu skriver de första styckena i min kolumn, har exakt 2 timmar och 49 minuter till deadline. Tidningen skall till tryck och redaktionen väntar på att jag skall leverera.

När jag inledde mina studier på universitet var den plötsliga och totala personliga friheten en enorm katastrof för mig. Plötsligt hade jag friheten att börja fokusera mer på mitt jobb, resa runt i skolor och föreläsa och ta konsultgigg runt omkring Östersjön. För en självdiagnostiserad arbetsnarkoman var denna stimulering att föredra. Jag började skriva mina rapporter och essäer kvällen före deadline för att sedan inse att jag kan göra dem på nätterna.

Eller varför inte tidigt på morgonen någon timme före deadline? På något mirakulöst sätt tog jag, och koffeinet, mig igenom den terminen med strålande resultat … och enorma påsar under mina ögon.

Visste du att Storbritanniens drottning äger alla svanar i hela monarkin?

Författaren Tim Urban skriver att det i varje prokrastinerande människas hjärna bor en s.k. “apa som kräver omedelbar tillfredsställelse”. I den här apans värld är allting väldigt simpelt; du äter då du är hungrig, du sover då du är trött och du undviker att göra någonting svårt. I en apas värld låter detta som den absoluta drömmen men faktum är att du och jag lever och förväntas fungera i ett rationellt mänskligt samhälle. Så vad skall vi göra för att övervinna apans lockande logik och fullgöra våra uppgifter?

En lösning är att dela våra uppgifter i små delmål, på det sättet ser de inte lika stora och skrämmande ut och apan får förhoppningsvis inte total panik.

Varje gång vi når ett delmål fylls vi av tillfredställelse, vår självkänsla höjs och apan får en “självförtroende-banan” som håller honom lugn ett tag till.

Upprepa detta delmål för delmål och plötsligt har du uppnått det slutgiltiga målet – kolumnen är klar och redo att skickas in till redaktionen. Starta pressarna!

Faktum är att de flesta människor i världen presterar bäst då de jobbar mot deadlines och under en måttlig dos av press. En amerikansk studie visar till och med på att morgonmänniskor presterar bäst på kvällen och kvällsmänniskor bäst på morgonen, detta eftersom viljan att komma bort från en obekväm situation eller uppgift tvingar individen att ta till nya oprövade tekniker och knep vilket i sin tur driver innovation och utveckling.

Jag är övertygad om att denna hypotetiska apa inte bara har en negativ effekt på mig och att jag har mycket att tacka den för. Den tvingar mig att tänka i nya banor och leder ofta till att jag hittar på nya kreativa lösningar. Utöver detta lär jag mig allt som oftast nått nytt under den tiden min “apa som kräver omedelbar tillfredsställelse” har kontroll och jag hittar mig själv långt in i träsket av absurd och obskyr fakta på internet.

Visste du att Storbritanniens drottning äger alla svanar i hela monarkin?

”Procrastination gives you time to consider divergent ideas, to think in nonlinear ways, to make unexpected leaps.” – Adam Grant, professor i ledning och psykologi.

Oliwer Bäcklund
entreprenör (och apägare)