Populärt besöksmål bara ett stenkast från centrum

Tjuven i vinterskrud. Foto: Marcus Lepola
Särskilt under isvintrar blir Tjuven populärt, men visst kommer det folk också om somrarna.
Tjuvholmen, eller Tjuven, är en liten holme på cirka 0,4 hektar som ligger en dryg kilometer från gästhamnen eller cirka en halv kilometer från simstranden i Munkviken.
Den är ett populärt utfärdsmål särskilt om vintrarna då isarna lagt sig, men man kan förstås besöka holmen året om.
Där finns en grillplats, ett vedförråd samt en soptunna som Pargas Ports Rotaryklubb skött om helt och hållet på frivillig basis under tio års tid.
– Det var under Erik Sumelius tid som president som Pargas Port Rotaryklubb beslöt sig för att ta sig an skötseln av grillplatsen och soptunnan. Den invigdes i maj 2008 för allmänheten efter att vi byggt upp grillplatsen och röjt på holmen på talko, berättar Henrik Karlstedt.
Till vedförrådet fick man som donation restbitar från Pargas snickeri och sedan dess har klubben sett till att ordna med ved – som till största delen består av vindfällen som doneras.
– Vi sköter om underhållet både sommar- och vintertid, men ibland blir man aningen uppgiven då sådant som byggts upp för det allmänna goda faller offer för illdåd och förstörs. Vi hade till exempel lämnat en bågsåg här för att man lättare skulle kunna såga till veden, men den hade någon slängt på brasan ett veckoslut, berättar Karlstedt.
Den uppbrända bågsågen. Foto: Marcus Lepola
Tidigare om åren har en huggstubbe av limbalksbitar bränts upp i brist på annat att elda.
– Det är synd att någon eller några förstör för andra, tycker Karlstedt som följt med hur folk vandrat i strida strömmar till holmen under sportlovsveckan och så gott som alla veckoslut efter det.
Tanken är att Tjuven ska vara ett utflyktsmål för hela familjen, såväl ung som gammal.
– Påsken blir sannolikt den sista helgen som isarna bär tryggt, efter det misstänker jag att besökarantalet börjar sjunka. Sommartid är holmen populär hos sportfiskare, men också andra som vill ta en avstickare, berättar Karlstedt.
– Det är fint att också staden, precis som Nordkalk, ställt sig välvilligt till att stöda verksamheten. Veden kommer från stadens ägor, berättar Karlstedt.
Men vedlagren är inte oändliga, så han uppmanar folk att inte elda i onödan.

Karlstedt berättar i enlighet med historien från boken ”Korvarnas land” att namnet Tjuven härstammar från att Kimitoborna i tiden sägs ha kommit till Pargas för att stjäla svin från gårdarna. På hemvägen stannade man till på Tjuvholmen, där man flådde grisarna och lämnade kvar inälvorna medan man tog med sig köttet hem. Då Pargasborna kom till ön fanns bara tarmar och inälvor kvar, som man tog hem och tillverkade korv av. Därav öknamnen ”Pargaskorvar” och ”Kimitosvin” – och ”Tjuven”.

PK besökte Tjuven förra lördagen och träffade en hel del besökare som tagit sig ut för att njuta av ännu en vacker vinterdag på Kyrkfjärden.
– Vi agerar ett slags förtrupp för Skärgårdsstigens utfärd, vi har med oss korv och vattenkannan och kom hit litet tidigare för att se till att få igång elden, berättar Irmeli Tanskanen då hon anländer till Tjuven tillsammans med maken Ville och Seppo Valli från samma förening.
De har med sig ett lass ved också för säkerhets skull, trots att man faktiskt avtalat med Pargas Ports Rotaryklubb om att man är på väg och vedlagret har fyllts på. Men man kan aldrig veta hur det är.

Trivs på Tjuven. Skärgårdsstigen-medlemmarna Ville Tanskanen, Irmeli Tanskanen och Seppo Valli tycker att holmen är ett utmärkt utfärdsmål som ligger nära. Foto: Mikael Heinrichs
– Jag vet inte exakt hur många vi blir i dag, en del blev säkert borta eller sena på grund av att de skidar Johans lopp, berättar Ville Tanskanen.
Sakta men säkert börjar det dock dyka upp folk, en efter en med olika färdmedel. En kommer med sparkstötting, en annan gående eller med promenadstavar och någon har till och med försökt sig på att åka skridsko till holmen. Åtminstone förra lördagen gick det nog inte så bra, eftersom isen var rätt skrovlig.
Litet tidigare anlände en barnfamilj som vant plockar fram grillkorven och termosarna.
– Vi bestämde oss för att ta en promenad i det vackra vädret och packa med oss en liten matsäck. Vi tänkte grilla litet korv, berättar Jyri Helevirta som sitter vid grillplatsen tillsammans med döttrarna Anni och Aino.
– Det här blir andra gången den här vintern som vi är här ute, vi brukar alltid försöka hinna hit ett par gånger om vintern om isarna tillåter. Det är verkligen fint att någon orkar och ids sköta om att här finns ved och ett sådant här ställe, säger Helevirta.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi