Piffen inleder elitsatsning med Fredric Portin vid rodret

 

IF Minken-fostrade Fredric Portin i Piffens färger. Foto: PIF orientering

Pargas IF:s orienteringssektion inleder en nysatsing på elitverksamheten. Till en början ligger fokus på damerna eftersom föreningen har flera lovande flickjuniorer.

Tidigare landslagsorienteraren Fredric Portin tar som elitkoordinator träningsansvaret för satsningen. Portin meddelade tidigare i höst att han lägger av med sin elitsatsning och satsar på familjen och tränarrollen.

Flyttade i somras

Familjen Portin flyttade i somras till Pargas. Fredric Portin har redan kommit in i Piffens verksamhet då hans jobb som Finlands svenska orienteringsförbunds (FSO) förbundstränare sedan skolstarten även innefattat rollen som tränare för orienterarna och skidarna på PIF-Akademin i Pargas.

Nu vill han – vid sidan av arbetet – hjälpa till att lyfta Piffens orienteringssektions verksamhet och framgång till en ny nivå.

– Förutom de praktiska orsakerna i och med flytten till Pargas, har jag också redan en tid haft ett personligt intresse att etablera en svenskspråkig elitmiljö i Åbotrakten. Piffen står för starka traditioner och gedigen kunskap, genom att sparka igång elitprojektet hoppas jag kunna mobilisera alla krafter för att jobba mot ett gemensamt mål, säger Portin om bakgrunden till sitt engagemang.

– Min målsättning är först och främst att hjälpa unga, motiverade finländska orienterare framåt. De större stafetterna innebär utmärkta möjligheter att lära sig, därför är även framgång i dem i fokus. I och med projektet vill jag stärka bilden av både Piffen och FSO som trovärdiga sammanhang att lyckas inom även på elitnivå.

Kommer också att tävla

Portin kommer även att representera Piffen som idrottare.

– Jag inte satt upp några speciella placeringsmål inför nästa år, men tänker hålla igång enligt vad jag hinner och vill. Visst hoppas jag ändå kunna utmana landslagslöparna på nationella tävlingar och stafetter, avslöjar han om sin framtida idrottsliga målsättning.

Portin är mycket uppskattad som FSO:s tränare och i Piffen är man mycket glad över att han vill dela med av sin kunskap och erfarenhet i föreningen.

Starka juniorer får förutsättningar

– Vi har redan flera år funderat på att göra en större satsning på våra lovande juniorer. Då de äldsta juniorerna nästa säsong stiger upp till damklassen och Portin tog kontakt med oss föll pusselbitarna på plats, säger orienteringssektionens ordförande Max Laurén om bakgrunden till satsningen.

Portin har redan gjort upp lägerprogram inför nästa säsong och har planer för träningar. Målsättningen är regelbunden verksamhet i Pargas, 3–4 gånger i veckan, till exempel teknikträning med pannlampa varje onsdag under vinterhalvåret. Träningarna är även öppna för alla övriga orienterare i Åbotrakten.

Piffen hade på 90-talet bred elitverksamhet och nu vill flera av dessa tidigare stjärnor tillsammans med Portin bygga upp en långsiktig nysatsning.

– Vi vill erbjuda Amy Nymalm och Ida-Marie Cederberg möjlighet till satsning individuellt och i stafett. Några lovande unga damorienterare har redan bestämt sig att flytta till Piffen inför nästa säsong. Även Fredrics fru Laura har flyttat till Piffen, säger Sanna Nymalm, en av initiativtagarna i satsningen.

– Samtidigt får Piffens egna yngre juniorer goda möjlighet att utvecklas och följa de äldres fotspår. Föreningens målsättning är pallplats i Venla i ”hemmaterrängen” i Virmo 2021.

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*