Pargasturneringen har hittat sin plats

Jubileumsår. Beachvolleyturneringen i Pargas firar 30 år i år. Turneringen spelas som vanligt i slutet av maj.

Turneringen ordnas för 30:e gången i år – och det blir åtminstone några överraskningspriser.
Senast då beachvolleyturneringen spelas kan man tala om att sommarsäsongen kommer igång. Det tycker åtminstone arrangörsföreningen Volley Team -82:s ordförande Kim Eriksson.

De första anmälningarna droppade in medan det ännu fanns snö på marken.

– Inte vet jag om själva inramningen kommer att vara desto mer festlig eller speciell, vi kör väl på som vanligt i största allmänhet. Några överraskningspriser kanske det blir bland de deltagande lagen, vi vill komma ihåg några av de par som varit med länge, säger han.
Anmälningen till Pargas Beach Volley XXX har redan varit i gång en tid men fortsätter fram till lördagen den 19 maj. Turneringen spelas 26–27 maj i Centralparken.
– De första anmälningarna droppade in medan det ännu fanns snö på marken, men det tyder ju i alla fall på att någon kommer ihåg oss, skrattar Eriksson.
I fjol deltog sammanlagt 67 par i de olika serierna som liksom tidigare år avgörs enligt principen att huvudklasserna (damer och herrar A- samt B-klass) spelas på lördag medan mixedserierna och herrarnas C-serie (hobbyspelare) avgörs på söndag.
– Vi brukar försöka anpassa det hela till antalet lag i de olika serierna så att lagen får så många garanterade matcher som möjligt och att det inte blir en så lång väntan från de sista gruppspelsmatcherna till den första slutspelsmatchen för dem som går vidare. Eventuellt slås A- och B-klasserna ihop, säger Eriksson.
Kapaciteten räcker dessvärre inte till för så rysligt många fler lag än de kring 70 som deltog i fjol, eftersom man trots 12 planer inte vill ha matcher igång på alla samtidigt i och med att de kan störa varandra då de ligger så tätt intill varandra.
– Det blir alltid ett pusslande då man i snitt får lov att räkna med att varje match räcker ungefär 40 minuter. Dessutom fungerar paren också som domare, vilket gör att tidtabellen helst borde hålla så bra som möjligt.
Trots att Eriksson inte själv var med då det begav sig 1988 är han förundrad över hur man på den tiden, innan datorernas intrång, klarade av att ordna turneringar med upp till 120 par som det varit under rekordåren.
– Jag lyfter verkligen på hatten för arrangörerna på den tiden, vi tycker det är tillräckligt knepigt att pussla ihop allt med hjälp av datorprogram.
Volley Team -82 har en kärngrupp av ansvariga på sex personer som sköter arrangemangen med en handfull till som hjälper till under själva turneringen.
– En sak som man tydligt märkt av under årens lopp är att det i dag finns en stor andel spelare som inte ens spelat volleyboll inomhus på allvar, utan man är utpräglade beachspecialister. Annat var det förr.
Matchprogrammet och annan information publiceras på föreningens webbplats där man också hittar länken till anmälningsblanketten.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi