Pargassystrar vann guld i bildkonsttävling

Den sjuåriga Hilma Holkko ska bli illustratör som stor. Hennes nioåriga storasyster Kaisla ska bli violinist. Och lillebrodern Hiski, 5 år vill också delta i bildkonsttävlingen i nästa år trots att han inte egentligen ens ritar så ofta. På långt håll ser man att lärarföräldrarna har låtit barnen vara kreativa; att de fått pröva sig fram och skapa sådan konst som de själv vill skapa. Den yngre systern Hilma vann faktiskt samma tävling redan ifjol. Trots detta vågade inte systrarna ens drömma om en vinst när de blev bjudna till den internationella finalen i Helsingfors.

Pargasflickorna utsågs
till vinnare bland
700 000 deltagare.

Pippi-självporträtt.
Under ytan. Hilma satsade på blandteknik och starka färger.
Andelsbankerna arrangerar bildkonsttävlingar i flera länder. Vinnarna blir kallade till den internationella bildkonsttävlingen för barn. Allt som allt deltog omkring 700 000 barn i årets tävling, så att båda systrarna kammade hem guld är en stor skräll.
Motivet i tävlingen var vänskap i olika former. Hilma ritade och målade med blandteknik en detaljrik bild där hon, hennes kompis och lillebror dyker under vattenytan. Kaisla gjorde sitt verk med pastellkritor och grafik. I hennes bild figurerar en Pippi Långstrump-liknande flicka med glasögon samt en mörk kompis. Pippifiguren är Kaisla själv. Vännerna hoppar och är glada tillsammans.
Båda konstverken är fina, färggranna, glada och väldigt inspirerande. Det är inte alls svårt att förstå varför just de valdes till vinnare bland hundratusentals bilder.
Laura Johansson
050 555 9292
laura.johansson@aumedia.fi