Pargasborna läste sig till Eindhoven – nu går stafettpinnen vidare

Lokaltapiolas Johan Fröberg drog vinnarna i läsresans tävling. Jens Eriksson, Susanne Båge och Sebastian Ducander följer med hur det går. Foto: Mikael Heinrichs

Den stora läsresan, läskampanjen som pågick i Pargas under februari månad, har nu avslutats. Varje läst sida som registrerades, antingen via skolornas Läsväskan-tjänst eller via formuläret för allmänheten, motsvarade 2,5 meter på resan och det sammanlagda resultatet landade på 1426,6 kilometer.

Sammanlagt 3 140 bidrag lämnades in – det totala antalet sidor landade på strax över 570 000. Ett resultat som Läsväskan-teamet är mer än nöjda med.

– Då vi kollade på kartan hur långt det bär landade vi i Eindhoven i Nederländerna. Vi diskuterade litet kring vilken ort vi ska välja, eftersom det förstås fanns också andra alternativ, men fastnade tillsammans med bibliotekschefen Karolina Zilliacus för Eindhoven, dit vi nu också skickar stafettpinnen och en läsutmaning, berättar Sebastian Ducander som ingår i arbetsgruppen bakom kampanjen.

Grafik: Mikael Heinrichs

Roligt att se ivern

Klassläraren Susanne Båge har märkt av den stora läsivern i skolan.

– Det har framför allt varit roligt att märka att eleverna varit väldigt nyfikna på hur långt vi Pargasbor kommer tillsammans, det har inte handlat om att man ensam ska prestera, säger hon.

Alla elever i både den svensk- och finskspråkiga grundutbildningen (åk 1–9) har automatiskt deltagit i läsresan genom att registrera sina lästa sidor i lärmiljön Läsväskan.

– Det blev en ordentlig slutspurt i kampanjen och många registrerade sina sidor under de sista dagarna av kampanjen, intygar Jens Eriksson som hållit i det tekniska utförandet av kampanjen.

Kampanjen har också utnyttjats i skolorna i andra ämnen än modersmål: till exempel i matematik och geografi har man funderat kring hur långt man kommer och var man kommer att landa.

Blodad tand

Lotta Dammert utlovar en fortsättning på kampanjen nästa år, inte minst eftersom det varit så roligt att vara med och förverkliga det hela.

– Responsen har varit väldigt god och både Läsväskan och kampanjen har fått bra med gensvar också utanför Pargas. Vi har börjat profilera oss som en läsande stad – och visst blir man ju resesugen av det här också, skrattar hon.

Bland de som meddelat sina kontaktuppgifter lottades också två familjebiljetter till vattenparken Jukupark i Åbo ut – och man kommer att kontakta vinnarna personligen för att komma överens om närmare detaljer. Försäkringsbolaget Lokal-Tapiola Sydkusten står för priserna.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Läs ocksåDen stora läsresan in på målrakan

Läs ocksåUt i vida världen – sida för sida

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*