Pargas Kebab-pizzeria etta i PK:s pizzatest

Under de senaste sex veckorna har PK testat hurudana pizzor man får i Pargas. Som helhet var standarden riktigt bra, men det ska nog medges att den närmaste tiden väljer jag sannolikt något annat än pizza då det börjar bli lunchdags.

Bäst i test blev Pargas Kebab-Pizzeria med sin Mexicana. Som det tidigare konstaterades hade pizzans kanter precis den ”rätta” färgen och bottnen var exakt sådan som man kan förvänta sig av en bra ugn. Dessutom var pizzan god. Ostmängden var lämplig och den rann inte över på tallriken, vilket den ofta gör. Den goda smaken höll i sig ända fram till sista tuggan.

Tennby-grillens Mexicano blev inte långt efter. Där konstaterade jag att pizzan som helhet smakade bra, men att något smått saknades. Dessutom störde den aningen ”oljiga” konsistensen som pepperonikorven bidrog med. Det som saknades i smaken kompenserades däremot med den vänliga betjäningen. Den alltid lika glada och vänliga ägaren ska ha en eloge och det är alltid ett nöje att besöka stället.

På de följande placeringarna kom ParPiz Mexicana och Kamus malet kött-kaprispizza. ParPiz plockade framför allt poäng med pizzans storlek, eftersom en del av pizzan blev oäten – inte på grund av smaken, utan på grund av storleken. Helheten var bra. För Kamus del var det framför allt thin-crust -bottnen som imponerade. Pizzan var lätt att äta.

Stadens nyaste pizzeria Bella Torino hade en helt ok Messicana, men pizzan skiljde sig inte ur mängden på något särskilt vis. Pizzans ”Kotipizza-stuk” störde aningen och pizzanjutningen blev inte den bästa.

Den här gången kom stans kanske populäraste pizzeria, Venezia, in på jumboplatsen. Fyllningen på deras Taranto var inte riktigt i balans, eftersom det fanns massor av skinka, hyfsat med ananas (som enligt vissa inte alls hör hemma på en pizza) men maletköttet saknades så gott som helt. Den största besvikelsen för mig var trots allt skinkan, som inte smakade skinka, utan mer påminde om tjocka skivor lördagskorv – och det fanns för mycket av den varan.

Den perfekta pizzan lyste med sin frånvaro, men som helhet kan man baserat på det här testet konstatera att nivån ändå är hyfsad. Någon riktigt dålig pizza stötte jag inte på. Vad skulle man testa till följande? Det är fritt fram att tipsa.

Timo Järvenpää
timo.jarvenpaa@parnet.fi
översättning Mikael Heinrichs