Pargas har potential

I Pargas har man under årens lopp lyckats bygga upp många olika aktiviteter. Få orter har ett så piggt och mångsidigt idrotts- och kulturliv som Pargas. Vid närmare eftertanke är det smått otroligt.

Genom att kopiera energin och talangen från kulturen och idrotten kunde man skapa ett blomstrande näringsliv i Pargas. Pargas kommer alltid att till en del vara en sovstad till Åbo, men det hindrar inte att man utvecklar det lokala näringslivet.

Utan galna idéer som förädlas till realistiska projekt stannar världen, även Pargas.

Lätt är det inte att utveckla stadsbilden och att skapa förutsättningar för de lokala företagen att hålla öppet varje dag och tillräckligt länge. Kunde man börja med att fira Pargasdag varje vecka? Det kunde vara en början till något nytt.

Det skulle gälla att börja i liten skala, men ändå skapa en struktur och regelbundenhet. Mellanetapper behövs, för att gå från noll till hundra på några månader är inte möjligt.

För att lyckas, krävs att alla Pargasbor väljer Pargas och varor och tjänster som erbjuds i Pargas. Det här lyckas sannolikt inte fullt ut, men om varje Pargasbo har en Pargasdag varje vecka, så är det en bra början.

Det är bara Pargasborna som kan göra Pargas pop igen. Man kan inte förvänta att staden eller enskilda företag kan bidra med underverk. Var och en som bor eller vistas i Pargas kan däremot bidra till hur stadsbilden ser ut och vilka varor och tjänster det finns att välja mellan. Välj lokalt, alltid när det är möjligt, om du vill medverka till att stärka den lokala livskraften.

För att Pargas ska bli pop igen behövs självförtroende, framtidstro och investeringar. Pargas har en stor grop mitt i byn. Pargas har också havet, ständer, sundet och mycket annat. Havet och stränderna är inte unika i Finland, men gruvan och sundet är definitivt utan like.

Kunde man ordna en tävling om galna idéer kring utvecklandet av gruvan och sundet? De tre galnaste idéerna vinner en middag för två på en restaurang i Pargas. Tidningen bjuder på spaltutrymmet som behövs för att arrangera tävlingen och presentera resultaten.

Utan galna idéer som förädlas till realistiska projekt stannar världen, även Pargas. Att bli pop kommer inte av sig själv. Det kräver både idéer, investeringar och jippon. Avkastningen på investeringarna kan vara god, om man vågar satsa.

Hur ska man göra för att komma igång med att göra Pargas pop igen? Börja med att gå man ur huset på Pargasdagarna i morgon och på lördagen. Upptäck utbudet på den egna orten, fundera på galna idéer och ta del av atmosfären.

På lördag lönar det sig också att söka sig till Pajbacka. PIF möter FC Boda klockan 16.00. Det kan finnas en möjlighet att redan då börja stärka Pargasbornas självförtroende, eftersom PIF i år verkar höra till de starkare lagen i fotbollens division 3, som också kunde kallas ”Den åboländska ligan”.

Följande möjlighet att garanterat se Pargas vinna är redan fredagen 15 juni klockan 19.00, då möts SC Wolves och PIF.

Hoppas vi ses i vimlet!

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*