Pargas egna Beatlesmusiker spelar i Liverpool

Myyri Ruokolahti och Riddo Ridberg reser till Liverpool för att uppträda med bandet She’s Leaving Home på den internationella Beatles-veckan. Foto: Timo Järvenpää

I år uppträder tributbandet She’s Leaving Home på den internationella The Beatles-veckan i Liverpool i augusti.

Riddo Ridberg är känd för sina många teater- och musikprojekt i Pargas. Under de senaste två åren har han sysslat med det han kallar sitt mest älskade projekt – att leda The Beatles-tributbandet She’s Leaving Home.

Gruppen skiljer sig från Ridbergs tidigare projekt på så vis att resten av medlemmarna är mycket yngre än honom. Han har känt sångerskan Myyri Ruokolahti i tio år. De har blivit bekanta i samband med att hon har varit med i Pargas ungdomsshow tre gånger.

– Jag har funderat på att grunda ett Beatles-band i tjugo år. Efter att ha funderat på flera alternativ beslöt jag att vi inte ska apa efter originalet, utan göra våra egna tolkningar och lämna bort gitarren, säger Ridberg.

Antog utmaningen

Ruokolahti var endast lite bekant med The Beatles.

– Jag var bekant med de mest kända låtarna, men kände inte i övrigt till gruppen, säger 23-åringen, som studerar till musikpedagog i Jakobstad.

Men hon antog utmaningen. Hon konstaterar att de riktigt ivriga Beatles-fansen kan uppleva originalmusiken som något heligt och se snett på musiken som de producerar.

– Beatles musik är speciell och en ny upplevelse, och de var de första som gjorde den här sortens musik på den tiden, säger Ruokolahti.

– Visst är Beatles en helig sak, men man ska inte ta det på för stort allvar. Det är bara musik och underhållning, säger Ridberg.

She’s Leaving Home. Bandet består av Riddo Ridberg, Myyri Ruokolahti, Oliver Tschernij och Anton Elmvik (framför). Foto: Samuel Salminen

Nya arrangemang

She’s Leaving Homes arrangemang skiljer sig avsevärt åt från The Beatles, inte minst eftersom gruppen inte har två gitarrer, som originalbandet hade.

– Många av de som hör låtarna för första gången tycker att de är helt okej. Men de som är bekanta med originalversionerna kan ha lite svårt att smälta dem. Det kan ta en stund innan de ens märker vilken låt det är frågan om, säger Ridberg.

Kvinnlig vokalist

Det som också är annorlunda är att She’s Leaving Home har en kvinnlig sångerska. De övriga bandmedlemmarna är basisten Anton Elmvik och trummisen Oliver Tschernij, som även spelar keyboard i några låtar. Då han gör det tar Ridberg, som spelar keyboard, över på trummorna. I några stycken spelar Ruokolahti trummor och Ridberg sjunger.

Gruppen spelar bland annat låtarna “We can work it out”, “In my life”, “I’ve just seen a face”, “Here comes the sun”, “Help!”, “Let it be”, “Eleanor Rigby Got to get you into my life”, “I will”, “Blackbird”, “Birthday”, “I want to hold your hand”, “Can’t buy me love” och “Across the universe”. Alltså ett brett utbud av kvalitativ och bra Beatles-musik.

Klartecken i mars

Riddo Ridberg har länge tänkt att det skulle vara trevligt att besöka den internationella Beatlesveckan i Liverpool. Ett trevligt sätt att göra det på är att åka för att spela, och nu är gruppen där för att uppträda tio gånger.

– Man måste ansöka om att få uppträda på evenemanget. 200 grupper ansöker varje år, och 70 får uppträda, berättar Ridberg.

Han skickade in en ansökan över nätet förra hösten. I den ingick information om bandet samt en demo. Det positiva beskedet kom ett halvår senare, i mars. She’s Leaving Home är det andra bandet från Finland som uppträder.

Fotbollsmatch gav två extraspelningar

Bandet skulle ursprungligen ha uppträtt åtta gånger, men eftersom ett annat band ville se en fotbollsmatch mellan Liverpool och Arsenal öppnade sig ytterligare två möjliga spelningar.

De uppträder bland annat på den legendariska Cavern-klubben.

Förutom konserterna i Liverpool ger gruppen sju konserter i Ekenäs, Åbo och Åboland i sommar.

Den internationella Beatles-veckan pågår den 21–27 augusti.

Timo Järvenpää
0400-242 131/timo.jarvenpaa@aumedia.fi
översättning Annina Suominen

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*