Nyheter på Solgläntan och Seniorstugan uppfriskar både kropp och själ

Solgläntans personal följer med när enhetschef Gun Sirén öppnar trädgården. Från vänster: Rebecka Pahlman, Gun Siren, Sari Salminen, Janina Dahla, Eija Lindell och Kirsi Laukka. Anställd Solja Allén fattas på bilden.

Seniorstugans motionsprojekt började på hösten 2017 då de välkomnade en ergoterapeutspraktikant från Arcada. Hon gjorde en enkät bland kunderna och skapade nya motionsprogram på basis av resultatet.

– Enkäten visade att kunderna vill motionera tillsammans – hemma blir det inte gjort och dessutom är det tråkigt, berättar minneskoordinator Janina Dahla och verksamhetsledaren Sari Lehtovaara.

Seniorstugan består av det öppna vardagsrummet dit man kan gå varje vardag och av en vård- och rehabverksamhet där kunderna besöker verksamheten enligt stöd- och serviceplanen.

– Det är dock både kroppens och själens välmående som vi stöder. Gympa måste vara roligt, och lika viktigt som motion är allt annat gemensamt program, berättar de.

Invigningsfest höjde stämningen

På gymparummets invigning den 14 juni var Seniorstugan full, och också besökare från andra äldrevårdsenheter var på plats. Talen, kaffet och bakverken hörde till. Klienterna fick bekanta sig med det nya rummet och gården, där ett par motionsmaskiner också satts på plats.

– Allt det här är för er. Och gården får ni använda när ni än vill, även på kvällarna och veckoslutet, uppmuntrar Janina Dahla.

Gymparummet är fräscht och nytt och har massor av olika hjälpmedel. Det erbjuds gympa i olika grupper och former, och personalen har fått handledning av fysioterapeut för att leda programmen.

– Allt har gjorts i samarbete och jag vill tacka var och en i vår aktiva och engagerade personal, säger Dahla.

Göta Andersson var en av de första kunderna som fick testa på nya motionsmaskiner. Andersson går i gympa på tisdagar och upplever att motionen verkligen känns i kroppen efteråt. De andra kunderna bekräftar.

Sinnenas trädgård bättre än i Stockholm

Efter gymparummets invigning blev det dags för motsvarande fest för Solgläntans ”sinnenas trädgård”. Solgläntan erbjuder vård- och rehabverksamhet för människor med minnessjukdom.

I sinnenas trädgård har personalen byggt – tillsammans med kunderna, i mån av allas krafter och speciella intressen – bland annat perenner, stendekorationer och en spel- och aktivitetshörna där man kan prova på pilkastning, frisbeegolf och bordtennis. Speciellt den vackra dekorationsbron är en fröjd för ögat.

– Våra kunder har en otrolig kunskap om växter. På personalens sida är vi inte några hortonomer, men alla har använt sina styrkor och sin bästa förmåga, säger Solgläntans Eija Lindell.

I olika delar av trädgården upplevs olika stämningar, vilket förstärks av olika färger. Meningen är att man med alla sinnen får njuta av trädgården. I ena hörnan får man ta det lugnt, i den andra aktivera sig.

– Först åkte vi till Stockholm och fick inspiration från ett liknande ställe, där man hade gjort en likadan gård inom äldrevården. Fast jag måste säga att vår trädgård nog är snyggare, konstaterar Lindell.

Enligt Dahla är det särskilt projekten som förstärker gemenskapen.

– Jag är sä stolt över vår flitiga personal.

Arbetet tar ändå inte slut eftersom de får fortsätta med att sköta trädgården och rensa ogräs tillsammans med kunderna under sommaren.

Laura Nordin
050-306 2004/ laura.nordin@aumedia.fi 

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*