Nu kopplas också Skyddspolisen in i penningtvättsfallet

Villa Ybbersnäs. Lyxvillan i Pargas var ett av objekten där CKP utförde husrannsakningar under veckoslutet. Foto: Peter Alexis

I ett pressmeddelande som skickades ut klockan 10.27 på torsdag meddelar Centralkriminalpolisen att Skyddspolisen stöder CKP vid genomgången av det material som beslagtogs vid husrannsakningarna under veckoslutet i Pargas och Åbolands skärgård.

— En del av det material polisen har gått igenom är sådant att Skyddspolisens analys och tekniska sakkunskap behövs för genomgången. Skyddspolisens sakkunniga bedömer ifall det beslagtagna materialet har kopplingar till Skyddspolisens verksamhetsområde, skriver man i pressmeddelandet.

”Ingen kommentar” i går

Senast i går vägrade Skyddspolisens chef Antti Pelttari kommentera fallet och eventuella kopplingar till Skypos verksamhetsområde – men ett dygn senare är Skypo de facto inkopplade.

— Dessutom behövs stora resurser för genomgången av den exceptionella mängden material. Enbart det datatekniska materialet är enligt CKP:s bedömning 100–200 terabyte, vilket motsvarar innehållet i 50 000–100 000 USB-minnen (2 GB), skriver man i pressmeddelandet.

Tre miljoner hittades

Det är allmänt känt — trots att CKP inte bekräftat det misstänkta företagets namn — att husrannsakningarna gjordes i fastigheter med koppling till företaget Airiston Helmi som verkar i Åbolands skärgård och på fastlandet. Företaget misstänks för en lång rad av ekonomiska brott. Ett finskt aktiebolag misstänks ha tvättat pengar för flera miljoner euro. Bolaget misstänks också ha använt svart arbetskraft för byggarbeten på fastigheterna. Vid förundersökningen misstänks bland annat grov penningtvätt, grovt skattebedrägeri och grovt arbetsförsäkringsavgiftsbedrägeri.

Förutom det datatekniska materialet hittade polisen omkring tre miljoner euro i kontanter. I samband med utredningen häktades i tisdags två personer av Egentliga Finlands tingsrätt. Den ena är misstänkt för grov penningtvätt och grovt skattebedrägeri, den andra för grov penningtvätt och medhjälp till grovt skattebedrägeri.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*