Nagubördig läkare tillbaka där det började

Hälsokonsult. Daniel Granström ser sig gärna som ett slags hälsokonsult som hjälper patienten få en helhetsbild av situationen. Foto: Mikael Heinrichs

Nagubördiga specialistläkaren inom allmän medicin Daniel Granström, 30, är från och med måndagen ny på läkarcentralen Pihlajalinna i Pargas. Han har tidigare arbetat bland annat på Pargas hälsocentral, som skolläkare i Åbo och som läkare i Nagu.

– Skärgården och Pargas är bekanta för mig från tidigare och i och för sig också det här huset, eftersom jag tidigare i perioder också jobbat här under Skärgårdsdoktorns tid, berättar Granström.

Han har jobbat både i receptionen och laboratoriet och känner många av kollegerna sedan tidigare.

– Dessutom har jag under ett års tid hunnit med kirurgi, främst handkirurgi, och har också erfarenhet inom fysiatrin, det vill säga muskel- och ledrelaterade problem, säger Granström.

Mångsidig bakgrund

Granström kommer att ha mottagning i Pargas 3–4 dagar i veckan och enligt planerna ungefär en dag i veckan i Åbo.

– Jag ser fram emot att se vilka möjligheter den privata sidan har att erbjuda, till exempel i form av olika samarbetsmöjligheter. Jag tar gärna emot barnpatienter och har tidigare jobbat inom både rådgivningen och skolhälsovården.

Just nu tar Granström en paus i sina specialiseringsstudier som är på slutrakan.

Hur råkade det sig att det blev Pargas igen för din del?
– I och med att jag har svenska som modersmål kändes det riktigt bra att komma hit då jag fick frågan. Skärgården och Pargas är bekanta för mig sedan förr. Att jag dessutom kan de olika vårdstigarna i regionen gör det lättare att komma igång.

Se sambanden

Den största skillnaden Granström själv noterat mellan den kommunala och privata sektorn är att besöken ofta avlöser varandra snabbare på den privata sidan – och att köerna oftast är kortare då det handlar om icke-akuta ärenden.

– Om man tvingas vänta länge på att få vård också i icke-akuta fall kan det ge upphov till större och mer omfattande problem som i sin tur leder till längre rehabiliteringstider. För mig som allmänläkare är det viktigaste att se till helheten och förstå sambanden mellan olika saker som påverkar personens mående. Det handlar inte enbart om att ställa en diagnos och ordinera medicinering.

Samarbetar gärna

Att ha en större organisation med många specialister inom olika områden i ryggen är något som Granström ser positivt på.

– Det är helt klart att det finns både för- och nackdelar med en större organisation, men visst blir det lättare för kunden då man till exempel kan boka sin läkartid på nätet och har möjlighet att konsultera andra experter.

Samarbete med andra aktörer såsom fysioterapeuter, näringsterapeuter, psykologer och personliga tränare kan också vara en viktig del av vårdkedjan om man till exempel är ute efter att göra en livsstilsförändring.

– Som allmänläkare ser jag mig på sätt och vis som ett slags hälsokonsult och ofta handlar det om ett slags samarbete också med kunden eller patienten. Jag försöker hjälpa patienten att få en helhetsbild av alla specialistbesök, säger Granström.

Karriärvalet var självklart

Att Granström skulle bli just läkare är något som varit klart redan rätt länge. Sin läkarexamen fick han 2014, men redan i grundskolan var det klart för honom vilken bransch som lockade.

– Då vi hade nåt teaterstycke där en av rollerna var en läkare var det naturligt att jag skulle spela den rollen, har mamma berättat efteråt. Intresset har funnits länge och yrkesvalet var klart, skrattar han.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi