Muminmuggen som väckt uppståndelse finns nu i Pargas

Omtalad. Den här muminmuggen ställs ut i Art Bank-galleriet – och ska enligt Ted Wallin ge Köpmansgatan ett lyft. Foto: Mikael Heinrichs

Galleristen Ted Wallin köpte Filifjonkan-muggen på auktion – och ska ställa ut den på Art Bank.

– Det här är utan tvekan den mest populära och omtalade muminmuggen i hela världen. Så varför inte utnyttja den för att marknadsföra Pargas centrum, frågar Ted Wallin sig.

Han införskaffade muggen på auktion i Turenki nära Tavastehus under veckoslutet och kommer att ställa ut den i galleridelen av Art Bank på Köpmansgatan.

PR-symbol

Enligt uppgifter i Hämeen Sanomat betalade Wallin 2 100 euro för muggen som är ett feltryck av muggen med Filifjonkan som motiv. På det här exemplaret förekommer den nedre delen av trycket dubbelt. Trots det uppenbara feltrycket har muggen fått fabrikens officiella stämpel i bottnen, vilket betyder att den av någon orsak passerat kvalitetskontrollen.

Muggen såldes ursprungligen till en samlare för 6 100 euro, men köpet hävdes senare då en liten spricka nära örat upptäcktes av köparen.

– Det här är ju egentligen bara en kul grej och de facto handlar det ju i slutändan om ett sekundaexemplar, men en snackis blev den ju. Och dessutom fick jag den billigare än förväntat, så varför inte, säger Wallin som ser på hela mytbildningen kring muminmuggarna som aningen förvrängd.

– Det har blivit ett stort spektakel av det hela. Jag vill gärna lyfta upp prisförståelsen och det faktum att folk kan betala fantasisummor för muggar som man inte ens vet hur många exemplar det finns av runtom i världen. Det är en helt otrolig bubbla.

Den omtalade muminmuggen kan ses på Art Bank enligt galleriets öppettider från och med tisdagen.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*