Miljövård på gott och ont

Kari Penttinen.
Kari Penttinen.
I vår idealiserade bild av skärgården är det alltid soligt och varmt, himlen är blå och vattnet är klart. Stränderna är helt fria från plast och glas. Vem vill inte ha det så?
Håll skärgården ren har startat ett projekt med det klatschiga namnet Siisti Biitsi – Snygg Beach, där man vill få allmänheten att städa stränderna. Snart besöks skärgården av stora skaror turister. Klart man vill att det skall vara snyggt då, vi städar ju hemma också när vi väntar gäster!
En sak som bekymrar mig är tidpunkten för kampanjen, den skall pågå hela maj månad.
När det gäller badstränder som Folkparken i Åbo, Mustfinn badstrand eller stranden i Bläsnäs har jag inga invändningar. Fritt fram att städa, där finns inga häckande strandfåglar som blir störda!
Då det gäller städandet av naturstränder ute i skärgården är saken en helt annan. Flera fågelarters häckning startar redan i början av maj. I det skedet finns ännu inga fågelungar som man behöver akta, men vadarnas och tärnornas bon och ägg är mycket svåra att upptäcka. Rödbenan har sitt bo inne i lågt gräs och strandpiparnas bon ligger öppet på torr hård strand med småstenar. Boet består av en svag grop i marken och äggen smälter perfekt in med omgivningen. Trots att man inte upptäcker boet vet man att man är nära när man ser en strandpiparen springa iväg vacklande och släpande vingen i marken. Den spelar skadad och lockar fienden bort från äggen eller ungarna.

Klart det är trevligare för människorna att samla skräp i maj då solen skiner, men vilket är bäst för miljön?

Strandskatan, som är en ganska stor vadare, häckar gärna i en omgivning med knytnävsstora stenar. Boet är anspråkslöst och ligger mitt bland stenarna och är ytterst svårt att få syn på. Hos strandskatan och strandpiparna börjar äggläggningen tidigt i början av maj, hos strandskatan ibland i slutet av april. Också ejdrarna inleder sin häckning i mitten av april. Om ådan blir uppskrämd från boet hackar kråkorna sönder äggen om man inte täcker dem med dun.
Fisktärna och silvertärna lägger sina bon på öppna ställen i grovt grus med småstenar och torkade växtrester. De tre olivgröna äggen med mörkbruna fläckar smälter bra in i omgivningen. Äggen läggs direkt på marken i en flack grop utan byggt bo. Fåglarna häckar vanligen nära varandra och fastän man inte ser bona, vet man att man är nära då man blir utsatt för närgångna angrepp under ett aggressivt skränande.
Då man plockar skräp på en strand händer det mycket lätt att man trampar sönder ägg av både vadare och tärnor. Rör man sig på området senare i juni kan man ofrivilligt trampa ihjäl ungarna. Strandpipare och rödbenor varnar sina ungar med gälla varningsrop. Varningslätena får ungarna att ligga blickstilla. Det finns inte lydigare ungar! Trots att en stövel uppenbarar sig tio centimeter ovanför dem, rör de inte på sig och i nästa ögonblick krossas de utan att ens försöka fly!
Bäst för naturen är det att städa stränderna från augusti framåt. Ett gott exempel visade ett par som ensamma städade 2,5 km strand på Örö mellan jul och nyår i år och samlade en kubikmeter plastskräp på tre timmar. Klart det är trevligare för människorna att samla skräp i maj då solen skiner, men vilket är bäst för miljön?
Kari Penttinen
biolog, fågelskådare, f.d. rektor vid fiskeriskolan