Många pusselbitar på vift

Alla (småbarns)föräldrar känner säkert igen sig i situationen som uppstår då de små liven ska lägga ett pussel och det i slutskedet uppenbarar sig att en (eller flera) bitar saknas. Frustration, skrik, irritation, sura miner och i värsta fall gråt.

Hur man än vänder upp och ner på allt i rummet hittar man inte de bitar man behöver för att kunna färdigställa pusslet. Ju fler bitar som saknas, desto otydligare blir helheten. Saknas en bit i kanten är det oftast inte fullt lika illa, men om någon av de mer centrala bitarna uteblir är förvirringen desto större.

Ibland kan det också råka sig att man fått med bitar som hör till ett helt annat, liknande pussel eller att bitarna blivit naggade i kanten och inte riktigt vill passa in där de borde sitta.

En annan populär lek som det här för tankarna till är ”hela havet stormar”.

Den här samma känslan får man osökt då man ser till tjänstemannapusslet i Pargas stad för tillfället. Folk på centrala poster säger upp sig, går i pension eller hittar nya utmaningar på annat håll.

Det bildas luckor som man har svårt att hitta ersättare till, åtminstone på kort varsel.

Staden är för närvarande utan en social- och hälsovårdsdirektör, ledande läkare och snart också ekonomichef samt servicechef för hemvården. Den nyvalda vårdchefen har sökt jobbet som social- och hälsovårdsdirektör medan servicechefen för hemvården valts till äldreomsorgschef.

Social- och hälsovårdsdirektören finns i organisationen, men har omplacerats som välfärdskoordinator för ett år.

Turismavdelningen har ingen chef, men däremot en rätt ny turismkoordinator som hunnit vara på jobb i en dryg veckas tid.

Den tidsbundna tjänsten som ledande tandläkare löper ut vid årsskiftet.

Stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg konstaterade i somras att alla har en ersättare i organisationen och det som måste skötas blir skött. Lätt är det inte, och situationen ställer hårda krav på dem som är på jobb – men det som måste skötas sköts.

En annan populär lek som det här för tankarna till är ”hela havet stormar”. En stol plockas bort mellan varven och alla försöker hitta sig en egen stol att sitta på, annars åker man ur leken.

Nu verkar det – åtminstone utåt – som att man fått lugn och arbetsro på en av avdelningarna där det den senaste tiden stormat som allra mest, det vill säga socialserviceenheten och framför allt barnskyddet.

Att den uppskjutna social- och hälsovårdsreformen skulle ställa till med ett och annat bekymmer kunde man ana. Ovissheten är fortfarande stor, reformen har skjutits upp till januari 2021 – och nästa riksdagsval står så gott som för dörren. Det är bara sju futtiga månader dit, gott folk.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*