Läsresan landar i Palermo i år

Vinnarna i Den stora läsresan lottades ut hos samarbetspartnern Lokal-Tapiola. Från vänster ses Jens Eriksson, Johan Fröberg, Susanne Båge, Curt Sjöblom som agerade Herr Fortuna och Lotta Dammert. Foto: Mikael Heinrichs

Pargasborna har varit nästan dubbelt så flitiga deltagare i Den stora läsresan under februari månad i år om man jämför med fjolåret. Under februari har alla Pargasbor gemensamt kunnat registrera sina lästa sidor på läsresans portal eller via Läsväskan som är tillgänglig för alla skolelever i Pargas. Varje läst sida motsvarar 2,5 meter på vägen. Sammanlagt 2 773 bidrag lämnades in, varav 490 var skolelevers bidrag.

I dag offentliggjordes resultatet på imponerande 2 456,81 kilometer, vilket gör att läsresan landar i Palermo på ön Sicilien i Italien. Samtidigt lottades två familjebiljetter till vattenparken Jukupark i Åbo bland alla skolelever som deltagit i läsresan. Lotten gynnade denna gång Jasmin Enqvist och Benjamin Söderblom.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet och det märks helt tydligt att folk har tagit till sig konceptet då vi nu är inne på andra året, berättar Lotta Dammert, biträdande rektor i Sarlinska skolan.

I och med att resmålet klarnat, kommer man precis som i fjol att vara i kontakt med biblioteket på destinationsorten och utmana dem till ökat läsande.

– Vi kommer att skicka ett brev till Palermo och har redan engagerat Paola Fraboni att hjälpa oss på traven med italienskan, säger Dammert.

Klassläraren Susanne Båge berättar att många elever varit väldigt ivriga på att få veta hur man ligger till med läsandet och vart ända resan bär av.

– Det har frågats, om nu inte dagligen så i alla fall nästan, hur långt vi kommer. Dessutom har vi under geografilektioner kollat hur vi ligger till och vilka länder och orter som kan vara aktuella, säger Båge.

Det var Malms skolas klass 3a som i år fick hedersuppdraget att välja resmålet baserat på antalet insamlade kilometrar.

Läsväskan lanseras i hela Svenskfinland under våren

Läsväskan som inspirerat också projektet med läsresan är en gemensam litteraturportal för samtliga grundskoleelever i Pargas, där man kan få inspiration till läsning, boktips och förstås registrera sina lästa sidor.

Läsväskan lanserades för svenskspråkiga elever i Pargas under hösten 2017 och hösten 2018 togs också den finskspråkiga versionen i bruk i Pargas.

Konceptet har väckt stort intresse också runtom i Svenskfinland och en lansering av Läsväskan kommer att ske under våren.

Läs ocksåPargasborna läste sig till Eindhoven – nu går stafettpinnen vidare

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar PK:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Underteckna kommentaren med både ditt för- och efternamn, tack.


*