Kela-reform antas få tandvårdskön att växa

Tandläkaren Anne Niinisaari, tandskötare Kerstin Kronberg och en patient.
Tandläkaren Anne Niinisaari, tandskötare Kerstin Kronberg och en patient.
 
 
 
 
 
 
 
När FPA från och med årsskiftet ersätter en mindre andel än tidigare av den privata tandvården, antas köerna till den kommunala tandvården växa.
– FPA-ersättningarna för privat sjukvård sänks med 25 procent, förklarar ledande tandläkare Marianne Andersson, som efter årsskiftet tror att ännu fler väljer kommunal tandvård.
Bland annat får inte kunden längre ersättning om den vill gå på rutinkontroll en gång i året till en tandläkare, det räcker med vartannat år enligt FPA, om inte tandläkaren kan motivera ett tätare besöksintervall med speciella medicinska krav.
– Pressen på oss ökar, köerna växer, det är vi rätt övertygade om, säger Andersson. Att många är arbetslösa och att pensionärernas andel i samhället ökar är också faktorer som antas ha påverkat att så många fler har vänt sig till kommunal tandvård den senaste tiden.
Men det finns ytterligare en faktor som gör att strömmen till tandvårdscentralen i Pargas har ökat.
– Att vi ger kvalitativ och modern vård i moderna utrymmen har imponerat på en del föräldrar som till exempel följt sina barn till tandläkaren. Det här har efter flytten till nya tandvårdscentralen i Malmkulla medfört flera nya patienter för oss, säger Andersson.