Julia Karlsson är årets Pargaslucia

Från vänster tärnorna Isabelle Vikman, Ellen Lindström, Pargas lucia Julia Karlsson, tärnorna Vilma Sjöström och Tilda Gustafsson samt gitarristen Robin Enlund. Foto: Mikael Heinrichs

Det är tre märkbart glada tjejer som samlats till luciaövning i daghemmet Bantis utrymmen på tisdagskvällen. Eller egentligen är de fem, eftersom trion utökats med två tärnor – och en gitarrist – sedan PK senast träffade dem.

En av dem är också Pargas nya lucia – och det klarnar rätt snabbt vem det är. Julia Karlssons mormor Berith Engman är också på plats efter att ha fått inbjudan en dryg halvtimme tidigare.

– Petra ringde mig för en stund sedan och bjöd in mig och det var en verkligt glad överraskning. Julia är alltid så glad, snäll och omtänksam mot alla, så hon blir nog en riktigt bra lucia, säger Engman.

Med Petra menar hon föreningen Folkhälsan i Pargas ordförande Petra Henriksson.

– Jag minns att Julia i något skede då hon lussade hemma sade att hon nog en dag ska vara lucia då hon blir stor, skrattar Engman som hade anmält sitt barnbarn som kandidat.

Förutom luciakandidaterna Ellen Lindström och Vilma Sjöström kommer också Tilda Gustafsson och Isabelle Vikman att delta i luciaföljet tillsammans med gitarristen Robin Enlund.

– Dessutom kommer fyra dagisbarn, två flickor och två pojkar, från Bantis att vara med som stjärngossar på en del av de ställen som lucia besöker innan jul, berättar ”luciamamma” Trisse Ramström.

Kalendern välfylld

Luciaföljets kalender är redan nu rätt fullbokad, inte minst eftersom den 13 december i år infaller på en torsdag och vardagarna innan jul blir rätt få.

– Några enstaka besök kan vi säkert ännu ordna, men det finns inte så rysligt många lediga tider längre, säger Ramström.

Ses på Gamla Malmen

Första chansen att se årets luciafölje kommer redan lördagen den 8 december på Gamla Malmens julmarknad, där de kommer att synas i vimlet. Den egentliga luciakröningen i Pargas kyrka infaller förstås i sedvanlig stil den 13 december, som i år alltså är en torsdag, med start klockan 18.00.

Då kommer mormor Berith Engman självklart att sitta på hedersplats i en för kvällen smockfull kyrka.

Lucia kan beställas till julfester per e-post foreningenfolkhalsan.pargas@gmail.com eller per telefon (vardagar kl. 12–16) på 040-594 6053/Trisse Ramström.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi