Islandshäststallet i Pargas – ett av få i trakten med terrängritt

Hallkatla frá Forsnäs. Sexåriga Ellen Vikström fick följa med på reportageresa till Wilhelsmbergs islandshäststall i Hyvilemp. Melina Sandelin hjälper till. Foto: Mikael Heinrichs

Islandshäststallet Wilhelmsberg i Hyvilemp är redan inne på tredje verksamhetsåret och antalet hästar är nu uppe i 14. Av dem är 11 islandshästar och tre halvblod.

Vanligtvis erbjuds 4–5 regelbundna pass i veckan med varierande längd: allt från en timmes bekantning till tre timmars terrängturer. En längre terrängtur går ofta på 16–18 kilometer med tillhörande pauser.

Under sportlovet och i semestertider ordnas en del specialprogram med läger – och man kan boka in privata tillställningar till exempel för företagsgrupper, födelsedagar eller möhippor.

Viss erfarenhet önskvärd

Det är Sari Haijanen och Bror Engström som håller i trådarna, och man har ibland praktikanter som hjälper till med utfärderna. Då PK hälsar på är det Melina Sandelin som studerar turism vid Åbo yrkesinstitut som hjälper till.

– I princip riktar vi oss till litet mer erfarna ryttare, främst vuxna, eftersom man måste klara av att hantera hästarna i terrängen. Dessutom blir det en del transportsträckor längs vägar och över broar där man kan möta bilar, berättar Haijanen.

Om man inte har vanan inne börjar ridturen oftast på ridplanen eller alternativt leder någon hästen. Alla ridturer skräddarsys enligt ryttarnas nivå.

Stallet har inga utomstående anställda för tillfället.

Njuta av egen tid – utan brådska

– Många av de som kommer till oss för att rida har tidigare ryttarerfarenhet, men har kanske haft en längre paus. Det handlar ofta om ryttare som inte kommer för att prestera, utan för att koppla av i naturen och njuta av ”egen tid”, säger Haijanen.

Det är sist och slutligen inte så många stall som erbjuder regelbundna terrängritter i trakten – och många kommer längre ifrån för att rida.

Terrängen i Pargas passar hästarna bra och man gör bland annat regelbundna turer mot Ybbersnäshållet – vilket ibland får mer långväga ryttare att haja till på grund av fjolårets nyhetsrapportering kring bolaget Airiston Helmi.

Ett tiotal ryttare är regelbundna gäster i stallet och har så gott som sina ”egna” hästar de vanligtvis sköter om och rider.

Islandshästen har sina egenheter

Islandshästarna hålls året om utomhus i stora flockar på Island – och det samma gäller i Finland. Islandshästarna är till sin natur starka och tåliga och har en god arbetsmoral. De trivs i flock och har en tjock päls – och får lätt för varmt i ett uppvärmt stall. De kommer in i skydd för vind, regn – och värme – då de själva vill det. I övrigt håller de till i sitt naturliga element i en stor hage.

Under besöket får vi stifta bekantskap med sjuåriga Hallkatla frá Forsnäs – uppfödd i Finland och namngiven efter stallet i Laihela där hon härstammar från. Den vanligtvis rätt bestämda damen är riktigt medgörlig.

Vintermundering. Hästarna har vinterskor och en snöklampsula som förhindrar att snö och annat skräp fastnar mellan hoven och skon. Foto: Mikael Heinrichs

Ett sportlovsläger har nyligen avslutats och korvgrillningen är igång då redaktören med hjälpreda anländer.

– Hästarna märker nog då det är barn som är i farten och de är klart försiktigare än med vuxna, intygar Haijanen.

Mera information om stallet hittas på www.paraistenislanninhevoset.com (även på svenska).

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi