Idrottsakademin lockade ett dussin

Akademi nästa. PIF-ordföranden Andreas von Bergmann har förhandlat fram en modell för idrottsakademin i Pargas tillsammans med gymnasiernas rektorer. Akademin blir av från höstterminen. Arkivoto: Mikael Heinrichs

Ett välkommet lyft för PSG, på finskspråkiga sidan märks ingen större skillnad av ännu.
Sju elever som går ut nian i vår i Pargas har ansökt om studieplats i den nygrundade idrottslinjen vid Pargas svenska gymnasium. Dessutom har fem elever som redan går i PSG ansökt om att kombinera studierna med träningar under skoltid.
Idrottsakademin är ett samarbete mellan Pargas IF, PSG, Paraisten lukio och Axxell. Syftet är att ungdomarna ska kunna studera utan att ge avkall på sina idrottsliga ambitioner. Inom ramen för idrottsakademin är det tänkt att erbjuda tre veckovisa träningspass för idrottarna. Att så många har sökt till idrottsakademin glädjer Piffens ordförande Andreas von Bergmann.
– Jag är nöjd, det är en helt tillräcklig mängd för att vi ska komma igång.
Kommer ni att ordna några skilda antagningsprov för eleverna?
– Nej, det behövs inte. Vi känner våra juniorer och vet att de är motiverade.
För PSG ger idrottsakademin ett välkommet lyft. I höstas började endast 46 studerande i PSG och nio valde i stället Katedralskolan i Åbo. Årets nior är relativt få, men trots det har 50 elever sökt studieplats i PSG.
– Jag är helt nöjd. Gymnasiebenägenheten är över 60 procent och det har varit ett stort intresse för PIF-akademin. Jag är glad att vi kan erbjuda ungdomarna den möjligheten, säger PSG:s rektor Annika Gustafsson.
Paraisten lukio har 22 förstahandssökande i år, vilket enligt rektor Ari Rintanen ligger helt i linje med siffrorna under de senaste åren.
– En del sökande har vårt gymnasium som sitt andrahandsval med ett specialiseringsgymnasium i Åbo som förstaval. Idrottsakademin har genererat intresse också på finskspråkigt håll, men inte så att det skulle märkas av i antalet ansökningar åtminstone ännu, säger Rintanen.
Kim Lund/Mikael Heinrichs
mikael.heinrichs@aumedia.fi