I dag börjar skidfesten – FSSM inleds med sprintkvalet

På slutrakan. Förberedelserna är gjorda och snart gäller det. FSSM-tävlingsledaren Bengt Westerlund till vänster med tränaren Niklas Westerlund och skidsektionens ordförande Patrick Johansson vid skidstadion. Foto: Mikael Heinrichs

De senaste väderleksrapporterna avhandlas flera gånger per dag då tävlingsledaren Bengt Westerlund, Pargas IF:s skidsektions ordförande Patrick Johansson och tränaren Niklas Westerlund är i kontakt med varandra.

Regnet och värmen under förra veckan och början av denna vecka är förstås inget man hoppats på, men tack vare goda förberedelser har man inte behövt oroa sig för arrangemangen. Snön räcker till och det finns ingen som helst risk att man inte skulle kunna genomföra tävlingarna enligt planerna i skidcentret i Finby..

– Det är egentligen främst synd att inramningen inte är lika vacker med snö i träden, men spåren är breda och i gott skick, intygar Niklas Westerlund.

Förberett sig för värre

En del skräp har samlats på vissa ställen i det våta föret, men banorna sträcker sig för det mesta på öppna platser, så det är inget stort problem.

– Vi hade nog förberett oss på att vädret skulle vara utmanande och till och med mycket värre än det just nu är. Vi hade trots allt 3–4 veckor då temperaturen inte gick över noll en enda gång och då garderade vi oss med att producera konstsnö, säger Bengt Westerlund.

Nästan 400 deltagare

Finlands Svenska Skidförbunds mästerskapstävlingar går av stapeln under tre dagar, från fredag till söndag, vid skidstadion i Finby. Fredagen är vigd för sprintdistanser med klassisk stil, lördagen för normaldistanser med fri stil och på söndag avslutas tävlingarna med stafetterna.

Sammanlagt har omkring 380 åkare anmält sig. Lördagen blir det flest starter då 311 åkare ska ut i spåren.

– Ett visst bortfall blir det förstås alltid från de här siffrorna och visst märks det av att österbottningarna är färre än vanligt på grund av avstånden. Där finns många stora och aktiva föreningar, säger Niklas Westerlund.

Eliten saknas på lördag

Till herrarnas och damernas huvudklasser hade man hoppats få stora delar av FSS-eliten, men då anmälningstiden gick ut kunde arrangörerna konstatera att deltagarantalet i de klasserna ligger på ungefär hälften av det normala.

– Det inverkar förstås också att långloppen ökat i popularitet och många har satsat på parstakning, medan lördagens tävlingar här går i fri stil. Men i de yngre klasserna har vi många deltagare och till exempel sprinten har fler deltagare än tidigare, säger Niklas Westerlund.

Bland de mer namnstarka deltagarna finns Hanna Ray från IK Falken och Linnea Halonen från IF Femman i D20-klassen.

Det är sannolikt söndagens stafetter som samlar de mest namnstarka startfälten i de allmänna klasserna för herrar och damer.

Många frivilliga ställer upp

– Vi har ungefär 140 namn på arrangörslistan fördelat så att vi blir ungefär 100 frivilliga per dag. Vi ställer förstås ribban högt som vanligt då det kommer till arrangemangen och är verkligen tacksamma över att så många ställer upp. Det blir långa dagar för många, intygar Patrick Johansson.

Golfrestaurangen håller öppet under tävlingarna och det finns kaffe och korv till försäljning vid skidstadionområdet. Under lördagen steker man dessutom våfflor som finns till försäljning under tävlingarna.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén fungerar som tävlingarnas beskyddare och kommer att hälsa tävlande och publik välkommen under lördagen.

Högen med lagrad snö bakom skidtornet med utsikt mot skidlandet kommer att fungera som publikläktare, men en del av den kommer att vara avspärrad på grund av att Piffen-TV sänder direkt från tävlingarna under samtliga dagar.

– Det finns också många ställen där publiken får en otroligt bra överblick av vad som sker i terrängen. Jag är övertygad om att det här är Svenskfinlands publikvänligaste tre kilometers bana. Till exempel uppe vid råröset ser man åkarna passera inte mindre än fyra gånger, säger Bengt Westerlund.

Mångsidigaste förening ett mål

FSS styrelse har instiftat ett nytt pris som delas ut vid FSSM och går under namnet ”Mångsidigaste förening”. Syftet med priset är att försöka locka föreningarna till att få flera deltagare till mästerskapen. Poäng delas ut till de bäst placerade individuella åkarna och stafettlagen samt alla som tar sig i mål.

Vinnare blir den förening som samlat mest poäng under tävlingarna.

– Självklart siktar vi på att ta hem priset och har en fördel av att tävla på hemmaplan med många deltagare. Vi har flera år tagit mest medaljer vid FSSM, men nivån i vissa juniorklasser har stigit och det är alltid stora variationer från år till år bland juniorerna. Men vi har förstås rätt många oldboys-skidare med också, säger Niklas Westerlund.

Pargas IF stod senast värd för FSSM år 2014 då man hade stora snöproblem på grund av värmen. Första gången Piffen ordnade FSSM år 2001 fick två tävlingsdagar flyttas fram med tre veckor på grund av för sträng kyla – men i år blir det inga sådana problem.

Just nu lutar prognoserna mot några plusgrader på fredag och lördag samt några minusgrader under söndagsförmiddagen. Solen borde också titta fram under lördag och söndag.

Lindroos och Westerlund siktar högt

Då PK besöker skidstadion finns Anni Lindroos och Wilma Westerlund ute i spåret.

Dubbelseger? Piffens Anni Lindroos och Wilma Westerlund (t.h.) siktar på dubbelseger i fredagens sprint för D18. Foto: Mikael Heinrichs

Båda siktar på medaljer i sina individuella tävlingar – och deltar dessutom i stafetten i damklassen. På fredag är det sprint i D18 som gäller, på lördag skidar Westerlund i D17 och Lindroos i D18.

Till saken hör att de båda varit med i samma stafettlag de senaste sju åren i olika juniorklasser – och alltid vunnit.

– I sprinten siktar vi båda på att vinna, så det får väl bli en dubbelseger för Piffen där, säger Lindroos.

Hur är det i stafetten då, jag hörde att det brukat gå bra då ni är i samma lag?
– Javisst, men nu i damklassen blir det nog betydligt svårare, så vi får nog vänta några år ännu innan det blir aktuellt, men visst skulle det smaka gott att kunna utmana redan, säger Westerlund.

Hur känns det att få tävla i FSSM på hemmaplan?
– Förstås hoppas jag att så många som möjligt kommer för att heja och att vi får ett bra stöd från publiken, säger Lindroos.

– Förstås har vi en liten fördel av att ha kunnat tävla och träna på samma banor, taktiken är redan upplagd, skrattar Westerlund.

Ändrade trafikarrangemang under tävlingarna

Finbyvägen kommer att stängas av på fredag efter Viggens avtag. All trafik till tävlingsområdet sker via Sydmovägen till golfbanans parkering och parkering finns också tillgänglig på golfbanans range.

För motionärer är tillgången till skidspåren vid stadion begränsad under veckoslutet, då de stängs av från torsdag kväll till söndag eftermiddag.

– Men spåren på golfbanan och längs spånbanan och längre bort är tillgängliga, så det finns över tio kilometer spår att välja på, säger Niklas Westerlund.

Startlistor, resultat med mera hittas på Pargas IF:s skidsektions tävlingssidor.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi