Framtidstro och fågelperspektiv

Uusi satama 2 - Futudesign OyVid Sundkanten/ Anja Kuusisto
Att förena stadsplanering och skolfrågor i en spalt som denna kan vara svårt.
Men låt oss göra ett försök:
På måndagskvällen visade Yle Teema det material som bandades in i Pargas i somras i serien Förnya staden.
Grupperna med unga arkitekter som jobbade med några problemområden i Pargas centrum tog sig modigt an uppgifterna och kom med fräscha idéer och nytänkande.
För tv-tittaren var överraskningarna inte många om man hade följt med arkitekternas jobb i somras, eller läst om de resultat de då gjorde.
Trots det var det ett trevligt program att se på – visuellt såg vi mycket bilder med fågelperspektiv, en havsnära småstad med trevliga kvarter och mycket vatten, vi såg ett stadscentrum vi känner igen: tomt och ödsligt till vardags, men fullt av liv och rörelse när evenemang ordnas (här var det Pargasdagarna).
Slutklämmen gav tv-tittaren framtidstro: Här fanns (bl.a.) idéerna för att utveckla gästhamnsområdet, och idéer som verkade applåderas av många på lokalplanet.
Finns idéerna kvar, söker de sig en mer förverklingsbar form, vad görs konkret?
De svaren var inte tv-programmets uppgift. De svaren kanske utformas som bäst, då staden bett Pargasborna kommentera arkitektidéerna i en webbenkät.
Det var värdefullt att programmet och arkitektgrupperna besökte Pargas – så snälla stad, ta vara på vägkosten, det känns som tv-tittarens mest akuta reflexion.
Förstås: Stadsplanering är så långsiktigt att man inte kan stampa med foten om inget har hänt sedan sommaren.
Eller, en sak hände, Nordkalk agerade för en bättre utkiksplats – dagbrottet är – som också arkitekterna konstaterade – stadens oslagbara dragplåster nummer ett.
Stadsplanering kanske man inte ska tala om när det gäller Ålön, men markanvändning och planering är aktuellt där i högsta grad. Det för oss in på den andra tematiken i denna spalt.
Vad är tanken med Ålöplanen? Vettig markanvändning med miljöhänsyn, ja, inflyttning, ja, en utvecklingsbar bygd, ja.
Här kunde det sitta med lite fågelperspektiv.
Om den fågeln hade hört talas om planerna på byskolors sammanslagning tror jag den skulle ha sjungit i samma stil som Niklas Isaksson i texten här intill: Utred byskolor, ja, men kan Sunnanbergs skola på riktigt vara hotad?! Här växer ju byn eller byarna runtomkring, här kan inte  skolnedläggningen motiveras vare sig ekonomiskt eller pedagogiskt.
Är det någon fågel som har flugit fel eller sjungit förblindande övertygande sånger om euro och cent?
Vart tar framtidstron vägen – den som har motiverat familjer att välja ön, den som sporrar frivilliga att jobba i föreningar, den som sjunger om en stad med ett havsnära boende?
Medges, framtidstron står inte och faller med en skola. Men det känns lite som om en flock fåglar flög med sådan fart att de riskerade missa målet.