Yksityinen yritys valvomaan laitonta pitkäaikaispysäköintiä

Yli kahden tunnin pysäköinti merkityille paikoille saattaa tuoda mukanaan 60 euron laskun. Kuva: Mikael Heinrichs

Tarkkaavaisimmat ovat varmasti huomanneet viime viikkojen aikana lisäkyltit, jotka ovat ilmestyneet Pargas Affärin kiinteistön edustalla olevien pysäköintikiekkopaikkojen yhteyteen.

Noin viikon ajan on ylimääräinen kyltti informoinut, että pysäköintiä valvoo yksityinen vartiointiyritys ja että pysäköinti yli sallitun kahden tunnin ajan voi johtaa 60 euron rangaistusmaksuun.

25 parkkiruutua valvonnassa

Kyseessä on kaikkiaan 25 parkkiruutua, jotka sijaitsevat vinoparkissa, joka on Pargas Affärin tontilla Rantatien varrella, sekä ruudut, jotka ovat Pargas Affärin edessä Brankista kohti. Muita isolla parkkipaikalla olevia ruutuja se ei toisin sanoen koske.

– Tämä päätös ei tarkoita sitä, että pelottaisimme asiakkaita pois vaan päinvastoin. Haluamme nämä parkkipaikat siihen tarkoitukseen mihin ne on tarkoitettu, toisin sanoen myymälöiden asiakkaille. Monet käyttävät näitä paikkoja pitkäaikaispysäköintiin ja se on ongelma. Kyltti kahden tunnin pysäköinnistä parkkikiekolla on ollut siinä jo kaksi vuotta, mutta todella harvat ovat sitä noudattaneet, toteaa Fastighets Ab Pargas Affärin hallituksen puheenjohtaja Rabbe Bäcklund.

Hänen mukaansa kyse on yksinkertaisesti siitä, että kiinteistön myymälöissä asioiville löytyisi pysäköintitilaa.

– Kaikki haluavat lisää kauppaa ja tämän päätöksen takana on nimenomaan sen mahdollistaminen.

Iso tila pitkäaikaiselle pysäköinnille

Pitkäaikaispysäköintiä varten, esimerkiksi niille, jotka matkustavat linja-autolla, on käytettävissä iso pysäköintialue Pargas Affärin ja Brankiksen välissä.

– Olemme nyt päättäneet ulkoistaa valvonnan ulkopuoliselle toimijalle, joka hoitaa vartioinnin. Kiinteistöyhtiö ei saa mitään provisiota niistä rangaistusmaksuista, jotka yritys asettaa, Bäcklund vakuuttaa.

Bäcklund huomauttaa, että näin alkuvaiheessa asiassa on otettu pehmeä startti, mikä tarkoittaa sitä, että autoilijat voivat lähiviikkoina laskea selviävänsä kirjallisella varoituksella.

Parkkipete valvoo myös muutaman muun asuinyhtiön pysäköintiä Paraisilla.

Toimitukset haittaavat liikennettä

Toinen pysäköintiä koskeva huolenaihe on jo pitkään ollut R-kioskin edessä oleva pysäköinti Rantatiellä, missä tavarantoimituksilla usein ei ole paikkaa minne mennä – vaan sen sijaan ne pysähtyvät keskelle tietä.

Se on johtanut useisiin vaaratilanteisiin, kun ohi menevät autot ovat olleet pakotettuja ohittamaan kuorma-autot väärään suuntaan ja huonolla näkyvyydellä.

Tässä kuorma-auto on pysäköinyt keskellä ajoväylää lastauksen ajaksi. Kuva: Mikael Heinrichs

PK on useaan otteeseen huomauttanut tilanteesta. R-kioskiketjun ja Paraisten kaupungin välillä on käyty keskusteluja ratkaisusta, jonka tarkoittaisi aikarajoitettua pysäköintiä kioskin ulkopuolella.

R-kioskin Varsinais-Suomen ja Satakunnan aluepäällikkö Antti Toroska on tietoinen ongelmasta ja hänellä on kokemuksia samanlaisista ongelmista muillakin paikkakunnilla.

– Niillä paikkakunnilla olemme ratkaisseet ongelman aikarajoituksella ja se on toiminut suhteellisen hyvin, sanoo Toroska.

Kaupunki ja R-kioskiketju neuvottelevat parhaillaan ratkaisun löytämiseksi. On kaikkien etujen mukaista saada ongelma ratkaistua ennen kuin joulun pakettiralli alkaa.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi
käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*