Yksittäisistä puista monipuoliseen puutarhaan

Sven Engblom ja Gunilla Cederlöf ovat ainoat, jotka avaavat puutarhansa valtakunnallisessa Avoimet puutarhat -tapahtumassa sunnuntaina. Kuvat: Annina Suominen

Puutarhaharrastajat Sven Engblom ja Gunilla Cederlöf ovat asuneet punaisessa puutalossaan Lielahdessa 27 vuotta.

Puutarhan kanssa on ehtinyt tapahtumaan paljon sinä aikana.

– Kun me muutimme tänne, oli tässä vain neljä omenapuuta ja kahdeksan mäntyä. Ja yksi koivu, jonka juuret menivät niin pitkälle talon alle, että se oli otettava pois. Hieman harmittaa, että ei koskaan tullut otettua valokuvaa, miltä täällä näytti ennen, jotta voisi vertailla, sanoo Cederlöf.

Engblom työskenteli aikaisemmin Suomen Talousseuran puutarhaneuvojana ja Cederlöf sanoo saaneensa ”puutarhakiinnostuksensa äidinmaidossa.” He ovat nyt työskennelleet ja rakentaneet puutarhaansa 12-13 vuotta. Puolet puutarhasta on rakennettu viimeisen viiden vuoden aikana.

– Mutta koskaanhan se ei tule valmiiksi, sillä aina on jotakin tehtävää, sanoo Engblom.

Uusi projekti. Sven Engblom rakentaa kosteikkoa puutarhaan.

Cederlöf ja Engblom hoitavat puutarhan eri osia, koska he ovat kiinnostuneita erityyppisistä kasveista.

Cederlöf on muun muassa rakentanut alueen, missä on monipuolinen kasvilajisto, jotka kukkivat peräkkäin, eri vuodenaikojen mukaan. Engblom rakentaa juuri nyt kosteikkoa puutarhan kanalan vieressä. Hän on hakenut sinne maata metsästä ja alkaa kohta istuttamaan siihen sopivia kasveja.

Lisäksi hän on muun muassa kerännyt erilaisia puita ja hänellä on kymmenkunta erilaista koivua ja muutama leppä, jotka ovat koivun sukuisia, kaksikymmentä erilaista pihlajaa ja useita pyökkejä.

Pienen lammen vieressä, missä ui noin 50 kalaa, on muutama kaunis japanilainen vaahtera.

– Siitä tulee japanilainen puutarha, vaikka japanilaiset eivät ehkä kutsuisi sitä siksi, sanoo Engblom.
Japanilaisia ovat myös lammessa uivat vaaleat karpit. Ne viihtyvät yhdessä siellä myös uivien kultakalojen kanssa.

– Siellä on myös yksi kultainen ruutana, vai onko se hopearuutana, jota emme ole sinne tietoisesti laittaneet. Sain luultavasti mukaani mätiä, kun olin hakenut kasveja lampeen Ruissalosta yhdessä Arno Kasvin kanssa.

Rauhallinen lampi. Tässä ui 50 kalaa.

Puutarhassa on myös kasvihuone, missä kasvatetaan kukkia, kuten surfinia-amppeleita, sekä syötäviä kasveja, kuten tomaattia ja kurkkua.

Pienen matkan päässä kasvihuoneesta on marjapuutarha – siellä viljellään goji-marjoja, saskatoonia, tyrniä, mustikoita, karhuvatukoita, vadelmia…

Paraisilla on paljon hirvieläimiä, niin myös Cederlöfin ja Engblomin puutarhan ympärillä. Siksi he ovat rakentaneet korkean aidan pihan ympärille. He kokeilevat kuitenkin aidan toisella puolella olevia kasveja.

– Muutama vuosi sitten begonia toimi hyvin ulkopuolella, kukaan ei syönyt sitä. Tänä vuonna kuitenkin niitä alettiin syömään, joten jouduimme luopumaan siitä. Samettikukka on ainoa kukka, jota ei juuri nyt syödä puutarhamme ulkopuolella, sanoo Engblom.

Kovia havupuita ei myöskään syödä. Portin ulkopuolella olevia Tuijia ei syödä kokonaan, vaan hirvieläimet leikkaavat niitä.

– Ne eivät ehkä ihan näytä siltä, että me olisimme itse leikanneet niitä, sanoo Cederlöf.

Kuinka paljon aikaa he käyttävät suuren intohimonsa parissa? Melkoisesti, joskus aamusta iltaan asti.

He matkustavat harvoin pois kauniista puutarhastaan, myöskään eivät siitä syystä, että heidän pitää hoitaa kanat sekä kissat.

Avoimet puutarhat
Vuosittainen puutarhatapahtuma Avoimet puutarhat järjestetään sunnuntaina 5. heinäkuuta kello 12-17. Päivän aikana yleisö saa vierailla tapahtumaan ilmoittautuneissa puutarhoissa.
Tänä vuonna Avoimet puutarhat keräsi yli 400 osanottajaa ja kiinnostuneet voivat tutustua puutarhoihin tapatuman nettisivulla www.avoimetpuutarhat.fi.
Tapahtuman järjestää Puutarhaliitto yhdessä Kotipuutarha-lehden ja Svenska Trädgårdsförbundetin kanssa.
Paraisilta mukana on vain yksi puutarha, Gunilla Cederlöfin ja Sven Engblomin puutarha, Revontulentie 58, Lielahti.
Kaarinasta löytyy pari puutarhaa: Kassunkulma, Ruokolantie 5 Piikkiössä ja Kuusiston Kartanopuutarha Linnanrauniontie 577 Kuusistossa. Myös Kemiönsaarelta ja Turusta on mukana muutamia puutarhoja.

Annina Suominen
Käännös Timo Järvenpää

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*