Vierasvenesatamissa ei ole ollut ulkolaisia matkailijoita

havsvy med solglitter
Kotimaan matkailijoita on tullut riittävästi, mutta ulkolaiset turistit ovat loistaneet poissaolollaan Paraisten ja saariston vierasvenesatamissa kesällä. Kuva: Carina Holm

Kotimaan matkailijoita on tullut riittävästi, mutta ulkolaiset turistit ovat loistaneet poissaolollaan Paraisten ja saariston vierasvenesatamissa kesällä.
Kaikista Schengen-maista saa tuoda oman vapaa-ajan veneen Suomeen, mutta se ei ole tähän mennessä kiinnostanut montakaan matkailija.

Airiston vierasvenesatamassa on käynyt muutamia Saksan lipun alla liikkuvia veneitä ja satamassa on kuultu myös puhuttavan riikinruotsia. Mutta Ruotsiin rekisteröityjä veneitä ei ole näkynyt, sanoo satamakapteeni Oliver Kristiansson.

Huomattavasti pienempi ulkolaisten vieraiden määrä ei ole vaikuttanut sataman talouteen negatiivisesti, koska kotimaiset matkailijat ovat kattaneet poisjäännit.
– Kotimaisten matkailijoiden määrä on kattanut poisjäännit kaikilta osin. Ja suurin osa asiakkaistamme on aina tullut kotimaisilla veneillä.

Brännskärissä on yleensä paljon ulkolaisia venematkailijoita, pääosin saksalaisia ja ruotsalaisia. Nyt on vain muutama vieraillut saarella.

Kesä on tähän mennessä ollut melko normaali turistien määrässä laskettuna, sanoo yrittäjä Linus Söderlund.

– Kesäkuussa meillä oli todella paljon matkailijoita, enemmän kuin normaalisti. Huomasi todelle, että suomalaiset matkailivat silloin kotimaassa. Mutta se miten meillä menee, riippuu paljon säästä, me olemme niin kaukana merellä. Heinäkuussa tuli hieman vähemmän veneitä huonosta ja tuulisesta säästä johtuen.

Millainen elokuusta tulee, on vielä epäselvää

Normaalisti ulkomaalaiset varaavat saarelta mökkimajoituksen, tänä vuonna sen sijaan suomalaiset yöpyjät ovat varanneet mökkejä.

Millainen elokuusta tulee, on vielä epäselvää.

– Elokuussa tulee useimmiten pääosin ulkolaisia turisteja, kun koulut täällä Suomessa alkavat. Uskon, että ulkomaalaisten poissaolo tulee vaikuttamaan meihin enemmän elokuussa.

Ulkolaiset matkailijat varaavat myös enemmän kokemuksia, esimerkiksi kajakkimelontoja, kun taas kotimaiset turistit tyytyvät hyvään ruokaan ja hyvään palveluun, toteaa Söderlund. Myös tämä voi vaikuttaa Brännskärin elokuuhun.

Nauvon vierasvenesatamassa käy normaalisti paljon saksalaisia, virolaisia ja muita. Mutta tänä vuonna satamassa on vieraillut vain kourallinen muihin maihin rekisteröityjä veneitä.

– Jotkut kävijät ovat myös puhuneet riikinruotsia, mutta heillä ei ole ollut Ruotsiin rekisteröityjä veneitä. Todennäköisesti kyseessä on ruotsalaisia, jotka ovat ostaneet veneen ulkomailta ja ovat nyt matkalla kotiin, sanoo satamakapteeni Mette-Louise Lindberg.

Tämän vuoden taloutta ei voi verrata viimevuotiseen

Veneiden määrä on kokonaisuutena kasvanut tänä kesänä, todennäköisesti siksi, että satama uusittiin ja kapasiteetti kasvoi, uskoo Lindberg.

– Tämän vuoden taloutta ei voi verrata viimevuotiseen, koska meillä on täysin uusi satama ja kapasiteetti on kasvanut niin paljon. Tänne on tullut muun muassa väkeä Pohjanmaalta ja väkeä, joiden veneet ovat normaalisti sisävesillä.

Vierasvenesatamien talouteen vaikuttaa tietysti myös se, mitä matkailijat tekevä satamassa.

– He maksavat satamamaksun, mutta eniten vaikuttaa ravintolan talouteen, syövätkö he meillä vai eivät.

Vieraita viidestä eri kansalaisuudesta

Gullkronan vierassataman kapteeni Ben Rosenlund kertoo, että satamassa on käynyt vieraita viidestä eri kansalaisuudesta.

– Yksi tanskalainen vene, yksi hollantilainen vene ja yksi saksalainen vene on käynyt vierailulla. Lisäksi meillä on ollut pari ranskalaista ja sveitsiläistä, jotka ovat tulleet suomilippuisella veneellä.

– Me vedämme tätä toimintaa vasta toista vuotta, ja tähän mennessä meillä ei ole ollut kovinkaan paljon ulkolaisia vieraita. Joillakin ruotsalaisilla on tapana käydä, mutta nyt heitä ei ole yhtään.

Joka tapauksessa he eivät tule vierailulle ruotsalaisella veneellä.

Se, että ulkolaisia turisteja ei ole tänä kesänä käynyt, ei ole vaikuttanut Gullkronan talouteen, sanoo Rosenlund.

– Vaikuttaa siltä, että kotimaisia turisteja on tullut tänä kesänä enemmän kuin viime vuonna. Meillä on tosin ollut tänä kesänä hyvin kävijöitä, hän sanoo.

Gult gammalt stort hus
Seilin satamassa ulkolaisia ei tänä kesänä ole ollut lainkaan. Kuva: Carina Holm

”Meidän satamassa ulkolaisia ei tänä kesänä ole ollut lainkaan”

Seilin vierassataman satamakapteeni Gustav Ramberg sanoo, että hän on tuskin nähnyt yhtään ulkolaista turistia saaristossa tänä kesänä.

– Hiljattain näin virolaisen veneen Seilin ja Nauvon välissä. Mutta meidän satamassa ulkolaisia ei tänä kesänä ole ollut lainkaan.

Seilissä ei ole monta vierasvenepaikkaa, joten poisjäänti ei näy suoraan. Sen sijaan kotimaanmatkailijat ovat lisääntyneet.

– Vierasvenesatama on toki ollut suositumpi kuin koskaan aikaisemmin. Se voi johtua myös siitä, että meillä on uusi imutyhjennyslaite.

Myöskään Paraisten vierasvenesatamassa ei ole tänä kesänä käynyt montaa kansainvälistä vierasta.

– Toisaalta kotimaanmatkailijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti, sanoo toimintaa pyörittävä Kjell Gustafsson.

Tavallisesti paljon vieraita tulee muun muassa Saksasta, Virosta ja Ruotsista.

Annina Suominen
annina.suominen@aumedia.fi
Käännös Timo Järvenpää

 

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Kaikkien, jotka kommentoivat PK:n nettijuttuja, odotetaan tekevän sen asiallisesti ja omalla nimellään. Kommentin allekirjoitus sekä omalla etu- että sukunimellä, kiitos.


*